Yazidiska barn på ett tältläger i irakiska Kurdistan
Yazidiska barn på ett tältläger i irakiska Kurdistan. Foto: Maja Falkeborn Willner

Försiktig hoppfullhet bland Falköpings yazidier

"Det händer saker nu"
2:26 min

I Augusti invaderades den yazidiska staden Shengal i norra Irak av terrorgruppen Isis. Nu, snart fem månader senare gör kurdiska peshmergastyrkor framsteg i sina försök att återta staden. Rahma Ali-Haider från Falköping kommer från Shengal och situationen för hennes släktingar är mycket svår.

Qusai Ali-Haider bor på ett tältläger vid gränsen till Turkiet. Här bor dem ungefär 30.000 personer och situationen är akut, berättar han. På nätterna kan det bli nollgradigt och många familjer är helt utan täcken och madrasser att sova på.

Bland barn och äldre är sjukdomar vanligt, samtidigt finns få möjligheter till sjukvård och medicin, berättar han.

- Vi har skickat ner fyra lastbilar med nödvändigheter, säger Rahma Ali-Haider. Hon bor i Falköping men kommer från Shengal och är kusin med Qusai. Sedan Rahmas släkt tvingades fly till olika områden i irakiska Kurdistan så har hon gjort allt hon kan för att samla in och skicka ner kläder och mediciner. Hon har gått runt till nästan alla butiker i hela Falköping och frågat om donationer, berättar hon.

- Men jag har inte lyckats få något, så allt vi samlat in kommer från privatpersoner, säger Rahma.

När Isis invaderade Shengal, eller Sinjar som staden också heter, så gjordes det på det brutalaste sättet. Det vittnas om massavrättningar och levade begravda. 5000 yazidiska flickor ska också ha kidnappats och säljs nu som sexslavar.

Men förra veckan så kunde Rahma skymta en ljusning i tragiken. Kurdiska peshmergastyrkor och yazidiska trupper har nu lyckats ta sig in i Shengal med förhoppningen att ta tillbaka staden.

- Det händer saker nu. Vi hoppas att de som övelever kylan också ska kunna klara av resten och att det blir bättre för dem, säger Rahma.

Även Qusai är försiktigt hoppfull. Han säger att det här är goda nyheter även om han också tror att det blir svårt att upprätthålla säkerheten utan mer hjälp från omvärlden. Kanske kan vi återvända i framtiden säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".