Malin Apel och Michaela Wikström Kangas med hennes lilla barn. Foto: Malin Apel.
1 av 2
Malin Apel och Mikaela Kangas med hennes dotter Sarah. Foto: Malin Apel.
Malin Apel med bilen full av saker som skänktes till Michaela .
2 av 2
Malin Apel med bilen full av saker som skänkts till Mikaela . Foto: Kristofer Fredmer.

Mikaelas julmirakel gick i uppfyllelse

"Jag blir så glad att jag nästan börjar gråta"
7:17 min

Mikaela Wikström Kangas från Tidaholm, som lider av bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom, drömde om ett julmirakel. Och hon fick det - tack vare Malin Apel. 

Tidigare i höstas var Mikaela med i P4 Skaraborg och berättade om den ovanliga bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom som hon drabbats av. Dessutom är hon ensamstående mamma och har det svårt ekonomiskt.

Med det i åtanke tog kompisen från Torslanda Malin Apel initiativet till en insamling för Mikaela

Gensvaret från Torslandaborna blev enormt när Malin gick ut i sociala medier och bad om leksaker och kläder till 27-åriga Mikaela.

Malins mamma Stina har åkt runt flera varv i Torslanda för att hämta saker som människor har skänkt.

– Många i Torslanda har bidragit med leksaker, kläder, en hel tallriksservis och allt möjligt annat. Till och med nya saker som människor har åkt iväg och köpt, berättar Malin Apel.

Hennes bil var helt fullpackad när hon reste till Michaela i Tidaholm för att lämna över sakerna.

Mikaela blev helt överrumplad när hon såg alla saker som hon fick.

– Jag har aldrig haft bra med pengar och som ensamstående mamma har jag ännu mindre pengar. Jag vill ge min dotter allt, och nu kan jag ge henne fina nya leksaker och kläder. Jag börjar nästa gråta så glad blir jag, säger Mikaela Kangas.

– Jag har bett om ett julmirakel och nu får jag reda på att det här har planerats i hela december, säger en glädjestrålande Mikaela.

Malin och Mikaela lärde känna varandra tidigare i höstas för att dom är bägge med i samma projekt "Fight for EDS". Dom gör smycken som säljs på en webbsida till förmån för forskning.

Mikaela Kangas sjukdom EDS innebär bland annat att hon är överrörlig. Hon har starka smärtor och kan inte sova. Hon har trygghetslarm för att hon trillar och slår sig och är rädd för att hon inte kan komma upp. Efter att hon fött barn blev hon mycket sämre. Hon sitter nu 70 procent i rullstol. Hon vet också att hennes dotter Sarah som nu är ett år bär på sjukdomen.

Malin Apel har också sjukdomen EDS. Samma typ som Mikaela men inte den klassiska varianten som Mikaela har. Hon har hela livet haft leder som hoppar ur led utan att veta vad det var som hon drabbats av. Det har dock inte gått lika långt som i Mikaelas fall.

Ehlers- Danlos syndrom är en ovanlig bindvävssjukdom. Enligt deras riksförbund är det en grupp ärftliga bindvävsförändringar.

Symtomen är överrörliga leder, ömtålig och/eller övertänjbar hud, blåmärken och andra blödningar samt bindvävsknölar, kan variera mellan individer och inom familjen. Detta gör att det är svårt att ställa diagnosen. Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta. Vid den allvarliga formen, vaskulär typ, finns svagheter i de stora blodkärlen och i inre organ, vilket kan ge livshotande bristningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".