Elisabeth Hätting, Kvinnohuset Skövde
Elisabeth Hätting, Kvinnohuset Skövde. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Kvinnohuset behöver fler platser för att ta emot alla hjälpsökande

"En pojke sa: Pappa kastade ut julgranen genom fönstret"
13 min

Långa helger och stora förväntningar är inte alltid en bra kombination, för under storhelgerna ökar våldet i nära relationer. Kvinnohuset i Skövde har samarbetsavtal med Skaraborgs alla 15 kommuner står rustade inför julen.

Fyra anställda och 20-talet volontärer arbetar för Kvinnohuset Tranan i Skövde. Men behovet av krafter är ännu större.

- Vi har inte tillräckligt med platser, säger Elisabeth Hätting på Kvinnohuset.

Fem platser i ett kollektivt boende och en lägenhet för familj eller två kvinnor är de lokaliteter som Kvinnohuset har till sitt förfogande.  

- Men det fungerar inte som förr, då man kunde knacka på dörren och få någonstans att bo. Allt går via socialtjänsten, så vi är deras förlängda arm, berättar Elisabeth Hätting.

Det kan ta uppemot tre-fyra månader för en kvinna som får tillfälligt boende hos Kvinnohuset att reda ut sin situation och ordna eget boende, och även om det låter mycket och arbetet kan vara tungt tvekar inte Elisabeth Hätting utan känner sig inspirerad att gå till jobbet varje dag.

- Vi jobbar varje dag för att bli arbetslösa... men det lär vi väl inte bli. Men när det går bra, och man ser kvinnor och barn som bara växer, då är det fantastiskt, säger hon.

Även om polisen ser en tendens till ökat våld i nära relationer i samband med storhelger, säger man på Kvinnohuset att det ofta brukar vara lugnt just runt jul.

- I dag har inte telefonen ringt någonting. Och så är det i princip varje år, precis före jul tystnar det. Kanske försöker man klara julen, kanske kommer det släktingar som lugnar ner situationen, säger Elisabeth Hätting.

Hon säger också att man alltid måste lyssna på barnen i de här situationerna.

- Barnen är alltid utsatta även om de inte sett eller själva utsatts för våld, men de vet. Alltid. En pojke som var hos oss en gång satt alldeles, sedan sa han så här:  "...och pappa kastade ut julgranen genom fönstret och det var stängt...". Det var allt han sa. Då är det svårt, men man får bekräfta så att de förstår att man lyssnar på dom. Barn måste få prata om det, för det är viktigt att barn får sätta ord på sina känslor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".