Bengt Persson tankar på containermacken I Slutarp. Bakom honom står Peter Nordh, Patrik Haller och Håkan Pettersson från Falköpingsföretaget som satsar på småmackar.
Bengt Persson tankar på containermacken I Slutarp. Bakom honom står Peter Nordh, Patrik Haller och Håkan Pettersson från Falköpingsföretaget som satsar på småmackar.

De satsar på landsbygdsmackar

"Målet är att etablera 100 mackar innan jag drar sista andetaget"
1:37 min

I spåren av "mackdöden" har det blivit vanligt att landsbygdsfolk måste åka in till städer för att tanka. Men i Falköping finns ett företag som tvärtom satsar på att etablera småstationer ute i bygderna.

Företagaren Peter Nordh har utvecklat en affärsidé som går ut på att etablera små bensinstationer där de stora bolagen dragit sig tillbaka. En sådan står vid affären i Slutarp.

– Det här är ett idealiskt ställe att ha en mack på. Det ska inte finnas en massa andra mackar i närheten, för vi är inte ute efter att konkurrera, säger Peter Nordh.

– Det låter idiotiskt, men vi är ute efter att sälja lite bensin. Vår tankbil ska gå runt och pytsa tre till fem kubikmeter på varje mack, inte 30 till 50 kubik. Han kör sin slinga och pytsar lite lagom här och var.

Macken i Slutarp består av två niokubikstankar som står i en lättflyttad container ovan mark. Det här är en av 20 liknande stationer i Skaraborg, Bohuslän och Värmland. Oftast är det byalag, kommuner eller företagare som hör av sig och vill ha en mack. För Peter Nordh handlar detta både om företagande och om att landsbygden ska leva.

– Det är hälften av varje. Vi håller ju också på mycket med biogas, som är miljötjosan. Det här nog mer miljötjosan när folk slipper köra för långt, säger Nordh.

Bensinen på dom här mackarna är något dyrare än på andra håll. Men företaget växer. Framöver kommer mackar att öppnas bland annat i Norrland, där många bensinstationer lagts ner.

– Målet är väl att få ut ungefär 100 sådana här containrar innan man drar sista andetaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".