Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen
1 av 2
Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen
Hagelbössan som användes vid skjutningen. Foto: Polisen
2 av 2
Hagelbössan som användes vid skjutningen. Foto: Polisen

Svartsjuka bakom skottlossningen i Kvänum

En man i 50-årsåldern åtalas i dag efter ett skottdrama förra månaden då han ska ha skjutit en granne i ljumsken med hagelgevär.

Det var efter en jaktlagsfest som saker och ting gick helt överstyr. På festen fanns två män som är grannar och nära vänner sedan många år tillbaka. Men under ytan fanns också en oro hos den ene att hans sambo inlett en hemlig relation med den andre mannen.

Något som han också trodde sig få belägg för när han fick veta att sambon följt med den andre hem efter festen för att sova där istället. Detta ledde till att han tog sitt hagelgevär och begav sig hem till grannen framåt småtimmarna.

– Jag hade geväret för att skjuta upp dörren, och för att skrämma dom, säger han i förhör med polisen.

Han berättar också att han i dag känner sig tom och ångerfull.

Efter att ha skjutit sig in genom dörren gick han sedan direkt in i sovrummet där han hittade sin sambo och grannen, säger han till polisen. Det blev ett tumult som slutade med att han sköt den andre mannen i ljumsken med geväret.

– Jag tror jag ville skjuta honom i knät. Men först ville jag prata med honom.

Sedan ska han ha suttit kvar i huset i en timma och hotat sin sambo till livet, medan den andre mannen låg skadad på golvet och spelade död. Därefter lämnade gärningsmannen bostaden och kunde senare gripas när sambon slagit larm.

Den skjutne klarade sig utan livshotande skador, men enligt läkarrapporten var skottet mycket nära att förstöra vitala blodkärl i kroppen. Brotten rubriceras som mordförsök, grovt hemfridsbrott och olaga frihetsberövande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".