Anders Lind, IFK Skövde, sitter på marken och tittar på den förstörda planen
1 av 2
Förstörda fotbollsplaner. Anders Lind som är ungdomsansvarig i IFK Skövde är ledsen över att barn och ungdomar drabbas hårdast av skadegörelsen vid Karstorps friluftsområde i Skövde. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg
närbild på hjulspår i gräset på planen
2 av 2
Ärr i marken. Efter skadegörelsen är gräsmattan vid Karstorp ojämn och uppriven. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Skadegörelsen slår mot barnen

"En stor suck var det ju, och en besvikelse"
2:16 min

Skadegörelsen mot fotbollsplaner vid Karstorp i Skövde drabbar de små värst. Uppemot 400 tjejer och killar påverkas.

Förra veckan körde någon sönder planerna med bil och över marken löper nu djupa leriga spår. Anders Lind som är ansvarig för ungdomsverksamheten i IFK Skövde är besviken över det som hänt. 

– Ja, en stor suck var det ju, och en besvikelse genom att vi var drabbade av det här även i våras. Då körde man sönder den övre planen och nu är bägge planerna sönderkörda. 

Framför allt går skadegörelsen ut över de allra yngsta; pojkar och flickor i IFK Skövde, Skövde KIK och Skövde AIK:s fotbollsskolor och ungdomsverksamhet.

– Det är upp emot 400 ungdomar skulle jag tro, säger Anders Lind.

Det är ingen rolig julklapp för dem?

– Absolut inte, och inte för fotbollen.

Marken vid Karstorps friluftsområde ägs av Volvo som polisanmält skadegörelsen. Nu finns också funderingar på att sätta upp mer staket och på att göra marken mindre tillgänglig för allmänheten. Men det är ingen önskvärd utveckling enligt Stefan Axelsson från Volvo Personvagnar. 

 – Absolut inte, det är tråkigt för alla om man inte kan komma ut i naturen på ett klokt sätt och få tillgång till parkeringarna, säger han.

Enligt Anders Lind på IFK Skövde är det först till Skadevi Cup efter midsommar som man kan räklna med att planerna går att använda igen. Vad som händer med ungdomsverksamheten i vår har man däremot ingen lösning för ännu.

– Första maj brukar vi ha som en avspark för grässäsongen, och då brukar vi kunna använda gräsplanerna. Men hur det blir på Karstorp i år, det får vi nog vänta och se.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".