Högsta Domstolen
Foto: SVT

HD mildrar straff för sex med 14-åring

Tingsrätt och hovrätt dömde 20-åringen till fängelse efter att han haft sex med en 14-årig flicka. Men Högsta Domstolen hittar förmildrande omständigheter som gör att han slipper fängelse.

Mannen var 20 år gammal, och flickan var drygt 14. De hade en relation under ett par månader och den avbröts när flickans föräldrar fick klart för sig att mannen försett flickan och en av hennes kompisar med alkohol.

Att mannen skulle dömas för brott är det nog ingen som protesterat mot, eftersom flickan var under 15 år.

Frågan gällde istället hur hårt mannens straff skulle bli. Skaraborgs tingsrätt och senare även hovrätten dömde honom till fyra månaders fängelse.

Men Högsta Domstolen har nu alltså beslutat att han slipper fängelse. Det finns ett par förmildrande omständigheter. Bland att de båda var tillsammans under ett par månaders tid, att hon var ganska nära sin 15-årsdag. Mannens ålder har också betydelse. Hade han varit tio år äldre hade det nog blivit fängelse, men nu var han 20 och det ses också som förmildrande i sammanhanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".