Svårt för åklagare driva "shaken baby"-fall

Åklagare Maria Sterup: För närvarande finns en osäkerhet av bevisläget
2:54 min

Osäkerheten kring de medicinska rönen som rör skakvåld mot spädbarn har blivit ett dilemma för åklagare. Den nya prövning som skulle gjorts i ett uppmärksammat fall där en liten flicka för snart tio år sen avled av hjärnskador i en bil på riksväg 40 blir inte av.

 Kammaråklagare Maria Sterup berättar varför hon valde att lägga ner fallet och därmed fria pappan som kommer från Skaraborg.
– Jag ansåg att jag inte kunde driva mitt mål vidare. För närvarande finns en osäkerhet av det vetenskapliga bevisläget kring diagnosen shaken baby och läkarna i Sverige är inte ense om hur man ska ställa den här diagnosen, säger kammaråklagare Maria Sterup.

Hon bygger beslutet på ett utfall i Högsta domstolen i ett liknande rättsfall i oktober i år. HD friade en pappa och pekade på just osäkerheten i den medicinska bedömningen.

Maria Sterups fall handlar om en liten flicka som bara några veckor gammal dog i en bil på riksväg 40 i september 2004. I bilen fanns barnets pappa och den medicinska utredning som gjordes då pekade på skakvåld som dödsorsak. Åklagarens beslut att inte driva fallet till rättegång innebär att pappan frias från brott.
–  Jag har förutom den medicinska bevisningen också annan typ av bevisning men den står inte för sig självt, den är inte tillräckligt stark för att driva målet vidare utan det behövs även den medicinska bevisningen, förklarar Sterup.

Åklagaren hade bland annat pekat på det faktum att flickan vid ytterligare ett par tillfällen blev livlös då pappan var ensam med barnet samt ett vittne som berättat hur pappan handskats vårdslöst med bebisen.

Pappan dömdes år 2005 i hovrätten till fem års fängelse för grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Han begärde resning i Högsta domstol som först nekades men sedan beviljades. Via sin advokat har pappan åberopat utländska experters forskning kring shaken baby syndrome, men den expertisen har inte haft inverkan på åklagarens beslut att inte ta upp fallet:

– Ingen alls utan det är det uppkomna läget som har blivit genom Högsta domstolens dom.

Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) och Statens medicinsk-etiska råd (Smer) påbörjat arbetet med att slå fast vad som ska gälla i domstol när det handlar om skakvåld mot spädbarn, men det kan ta ett par år innan de resultaten är klara.

– Jag har bedömt att det inte är rimligt att låta mitt mål vila i två års tid.

Rent hypotetiskt så kan det ändå bli så att experter kommer fram till slutsatser som skulle lett till fällande dom i ditt fall?

– Ja, så kan det vara, men det är omrimligt för den här mannen att vänta flera år till när brottet begicks 2004.

Kommer vi få se en osäkerhet i de här fallen så länge den här utredningen pågår?

- Ja det kommer vi att få för vi måste kunna lita på doktorerna och är de oense så står vi oss ganska slätt. Har vi då ingen annan bevisning än den medicinska så kan vi inte driva den här typen av mål, säger kammaråklagare Maria Sterup.

Mamman till flickan som avled har via sitt målsägarbiträde accepterat åklagarens beslut att lägga ner fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".