Personal på en vårdavdelning på sjukhus. Foto: Bertil Ericson / TT
De anställda beskriver en situation där det fattas personal dagligen. Foto: Bertil Ericson / TT

Personal på kirurgen: Cheferna skiter i oss

"De förstår inte hur mycket vi jobbar"
1:40 min

Inför jul-och nyårshelgerna drogs antalet vårdplatser ner på kirurgavdelningen vid sjukhuset i Skövde. Nu kräver de anställda att vårdplatserna förblir stängda tills problemen på den hårt belastade avdelningen är lösta.

P4 Skaraborg träffar flera av de anställda som jobbar på kirurgavdelningen, men eftersom de är rädda för negativ särbehandling från cheferna vill de vara helt anonyma.
De beskriver en ohållbar situation.

– Det har fattats sköterskor varje dag i princip under hela hösten. Sommarproblemen har bara fortsatt, säger en av dem.

– Vi är skittrötta nu. Allt under hösten har staplats på hög, säger en annan.

– Man känner sig som att man slarvjobbar och aldrig gör något riktigt färdigt. Jag känner mig aldrig nöjd när jag går hem, säger en tredje.

Den ordinarie beläggningen är 42 vårdplatser, men så många har det inte varit sedan i våras. Inför jul-och nyårshelgen drogs antalet ner ytterligare, till 30 platser. Det gav tillfällig arbetsro, menar de anställda. 

De pratar om en ohållbart läge på avdelningen, där personalen går på knäna, flera är långtidssjukskrivna, de som är hemma får sms nästan dagligen om att det fattas personal och de anställda upplever att cheferna inte tar dem på allvar.

– De förstår inte hur mycket vi jobbar. De skiter i oss.

– Det cheferna inte verkar förstå är att det har pågått under så lång tid.

– När man pratar om det så ser de inte problemet. De ser bara schemat 24 timmar framåt.

De är oroade för hur den ansträngda situationen på avdelningen påverkar patienterna.

– Vi är bra på att hålla skenet uppe, men sen är det säkert en hel del man missar. Så patientsäkerheten är helt klart hotad. Det är en tidsfråga innan det händer något.

Den sjunde januari ska sex vårdplatser öppnas igen, men nu vädjar de anställda till ledningen att inte öppna förrän situationen är löst.

– Först nu när det är 12 stängda platser så tycker vi att vi räcker till.

– Det känns som att de kommer att öppna platserna och sen blir det likadant igen. Vi vill ha en period då man inte går kort hela tiden.

– Och så vill vi att cheferna ser att vi har problem.

Samtidigt tycker de att det är beklagligt att det har gått så långt som till att vårdplatser måste stängas. 

– Det känns som att avdelningen är på väg utför. Det är helt sjukt att man måste stänga platser och att man inte gör någonting åt det. Det är ju cancerpatienter bland annat, och de får ligga någon annanstans, säger en av de anställda, som samtidigt understryker att detta inte gäller svårt sjuka patienter som har en öppen retur till sjukhuset.

– Dem tar vi alltid emot.

Det är inte de anställda som hörs i ljudklippet.

Vi har sökt men ännu inte lyckats få någon kontakt med ansvariga chefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".