Åke Svanstedt med flera blombuketter i famnen. Foto: Viktoria Svedlund P4 Skaraborg
Åke Svanstedt. Foto: Viktoria Svedlund P4 Skaraborg

Åke Svanstedt hemma på vinterledighet

"Mycket som inte är likt Sverige inom travsporten"
6:15 min

Det är nu ett år sedan stjärnkusken Åke Svanstedt valde att flytta till USA för fortsatt karriär inom travet. Nu är han hemma på semester, men hinner tävla lite också...

Åke Svanstedt tog sitt pick och pack och flyttade från Skaraborg för att satsa vidare på karriären som framgångsrik travkusk och travtränare på andra sidan Atlanten.

Flytten och nya jobbet i USA innebar en nystart för familjen, berättar han för P4 Skaraborg.

– Det var mycket jobb med att installera sig både i Florida och i New Jersey med hästarna, träningen, vårt eget boende och att hitta dagis till barnen. Nu tycker jag att vi har kommit till rätta med allting.

Arbetet med att träna hästar är sig likt över hela världen, menar Åke Svanstedt. Men nödvändiga licenser för arbetet innebar mer pappersarbete än han hade förväntat sig, berättar han.

– Det är mycket som inte är likt Sverige inom travsporten. Det ska vara licenser för mig som tränare, för skötare och för hästägare. När man väl kommit in i det så flyter det på.

Avgörande för beslutet att flytta var det sköna klimatet, fortsätter han.

– Vi har ju levt med fint väder hela tiden. På vintern bor vi i Florida. Men på sommaren i New Jersey har temperaturen legat på 30-35 grader hela tiden. Från oktober kan man säga att det har varit "Västergötlandsväder" där, men då flyttar vi ju ner till Florida igen. 

Han berömmer inte bara vädret utan också hästarna som han arbetar med.

– Det har varit en nedgång för travet i Sverige, men i USA är det på andra hållet och travsporten är på uppgång.

Åke Svanstedt är hemma med familjen på lite ledighet över helgerna, men passade på att tävla på Bergsåker i helgen och han tävlar också på Axevalla i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".