Professor Bo Algers på SLU i Skara tror inte att EU-förslaget om att förbjuda avhorning av kor inom det ekologiska lantbruket kommer att bli verklighet.
Professor Bo Algers. Foto: Linda Gustavsson/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Bo Algers släpper inte debatten även om han gått i pension

Bo Algres: Roligt att det blivit en seriös debatt om våra djur
15 min

Tidningen Land Lantbruk har listat personerna som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under året. Listan toppas av Bo Algers, professor vid SLU slutade sin tjänst i Skara precis före jul.  

Listan i tidningen Land överraskade Bo Algers.

- Jag blev alldeles paff när de berättade det. Jag visste inte att de hade listan, så det kom som blixt från klar himmel, men klart det är roligt, säger han.

Den här vinterdagen sitter Bo Algers i en studio i Göteborg och intervjuas via länk av P4 Direkts programledare Ewa Ohlsson. Hon säger att det är alldeles tydligt att Algers kan påverka politiker.

- Ja, påverka till att säga saker men om det är påverkan till att göra saker... det är en del kvar att vissa där, men det är roligt att det blivit en seriös debatt om vad vi får göra med våra djur.

Vad är du mest stolt över?

- Oj... svår frågas. Men jag är väldigt stolt över mina medarbetare som jag fått jobba tillsammans med.

När Bo Algers utvecklar tankarna om saker som skett blir det tydligt att det är en hel del:

- Djurvälfärden har förbättrats. Vi hade industriellt inriktad djurhållning som inte riktigt tagit med sig biologin, och det är något som jag och många med mig försökt kämpa för. Vi har fått ut hönsen ur de gamla burarna, vi fick loss suggorna ur sina burar och där har ju EU sakta men säkert följt efter Sverige. Det är kul att se att det händer saker, för det gör det faktiskt.

Och den egna framtiden - den tänker Bo Algers inte bara ägna åt ett pensionärsliv.

- Jag vet inte om jag lägger precis allting på hyllan, för debatten tänker jag fullfölja för det känns väldigt angeläget, säger han.

Han vill också ägna mer tid åt familj och barnbarn, och han vill återuppta målningen som är ett gammalt intresse.

- Sedan har jag ett annorlunda intresse också, jag är ordförade i en bilklubb. Det ör inte bara ett teknikintresse utan man träffar andra människor än man gör i yrkeslivet och det är väldigt roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".