Hund och fyrverkerier.
1 av 2
Många hundar blir rädda när det dundrar och smäller. Foto: Lesya Polyakova/Nicholas Kamm/AFP.
Veterinär Fredrike Ritter.
2 av 2
Fredrike Ritter. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.

Så kan skotträdda hundar klara nyår

Veterinär: Åk helst någonstans där det inte finns smällare
5:00 min

Nyår kan vara en riktig mardröm för många skotträdda hundar och deras ägare. Men det finns flera sätt som man kan hjälpa sin hund på när det dundrar och smäller.

– Man kan avskärma ett rum med mörkläggning, försöka ljudisolera och ha på en radio eller musik så de kommer bort från ljuset och smällandet. Eller helt enkelt åka någonstans där det inte finns smällare.

Det finns också vissa naturpreparat som man kan ge sin hund i förebyggande syfte. Kosttillskottet Zylkéne har en rogivande effekt, och lugnande feromoner i till exempel halsband eller doftspridare, som DAP och Adaptil, kan även dom hjälpa skotträdda hundar att slappna av.

– Sedan finns det givetvis medicinska preparat också, men de måste skrivas ut av en veterinär. De måste också nästan användas tillsammans med träning och annat, eftersom det kan ha varierande verkan på djuren. Det är inte säkert att de blir lugnade av det, utan de kan bli stressade utan att vi faktiskt ser det.

Just att träna bort sin hunds rädsla är det viktigaste som man kan göra inför nyår, säger Fredrike Ritter. Men det är viktigt att man gör det på rätt sätt. Till exempel finns det cd-skivor med skott- och fyrverkeriljud som man kan öva med. 

En annan viktig sak att tänka på är att man själv inte stressar upp sig inför de kommande fyrverkerierna eller ömkar sin hund när det smäller, utan att man håller sig helt neutral. Att bestraffa sin hund för att den blir rädd ska man absolut inte göra, då den inte kan rå för sin rädsla.

– Men att ta för givet att en ny hund är smällarrädd, det tycker jag inte att man ska göra. Utan man ska se vad som händer och försöka vara helt cool. Att bara skaffa en massa preparat bara för att, det tycker jag är fel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".