Nyfödd flicka ligger på mammas bröst. Foto: privat.
En flicka, strax över en timme gammal, ligger på mammas bröst och tar igen sig lite efter prövningen att ha blivit född. Foto: privat.

Så gör barnmorskorna för att få nyårsbarn att födas på rätt sida om tolvslaget

Så gör Lena Johansson för att få nyårsbarnen födda på rätt sida om tolvslaget
0:52 min

Att knipa ihop med benen är ingen effektiv metod för att få barnet att födas på rätt sida om tolvslaget. Men om det bara återstår nån skälvande minut av året har barnmorskorna ett litet trick att ta till.

När mindre än ett dygn återstod av 2014 hade 2 586 barn fötts på Skaraborgs sjukhus i Skövde under året. Nyårsaftonens morgon var lugn på förlossningen, enligt barnmorskan Lena Johansson. 

– Vi räknar med att förlösa tre, fyra barn till i år. Men man vet aldrig; barn kommer när de kommer. 

Ja, det var ju just det… De som väntas få barn runt årsskiftet har säkert fått uppmaningen att knipa.  Kanske har de blivande föräldrarna också funderat en del över vilka konsekvenser några dagars skillnad i ålder får. Men i samma stund som det lilla livet börjat signalera att det vill ut är Lena Johanssons erfarenhet att funderingarna upphör:  

– När man väl är här så struntar man i vad det är för dag, men för barnets skull så är det ju bra att födas på rätt sida om årsskiftet. Det blir ett helt år äldre i skolan och så… Och visst händer det att barn föds några minuter i tolv.

Men om ett barn föds 23.59, kan man inte justera tiden då?

– Nej, det kan man inte. Föds barnet 23.59 så föds det 23.59, men man kanske inte behöver uppmana mamman att krysta allt vad hon orkar om det nu bara återstår någon minut, säger Lena Johansson och ler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".