Yvonne Kärnheim Bengtsson polis
Yvonne Kärnheim Bengtsson, Polisförbundets ordförande i Skaraborg. Foto: Jonathan Borg / Sveriges Radio

Nu är nya polismyndigheten här

"Tyvärr har arbetet gått alldeles för fort"
1:53 min

Vid årsskiftet omvandlades landets 21 länspolismyndigheter till en enda myndighet. Polisförbundets ordförande i Skaraborg, Yvonne Kärnheim Bengtsson, tror att det kommer att ta upp till ett år innan förändringen märks av. 

– Det känns positivt att vi går in i en ny organisation, säger Yvonne. Tanken är ju att vi ska komma närmare medborgarna än vad vi är idag.

– Den enskilde polisen och den enskilde medborgaren har nog inte märkt av någonting alls än så länge. Det är mest internt som det mesta har diskuterats. Men det som har varit hittills har inte varit jättepositivt. Vi tycker att det har gått för fort.

Två av tre tillfrågade poliser i Västra Götaland tycker inte att deras kunskaper och erfarenheter tagits tillvara på tillräckligt när man har konstruerat den nya organisationen, enligt en undersökning som TNS Sifo har gjort, på uppdrag av Polisförbundet.

Men det som händer nu är att med färre nivåer av chefer som på det stora hela ska slimma organisationen så ska det gå snabbare från ord till handling. Och hela det här projektet, som alltså sjösattes den första januari, är den största förändringen av Polisen sen förstatligandet 1965.

– Här i Skövde och i hela östra Skaraborg så finns Polisförbundet på plats under den första dagen, där vi bjuder på fika och pratar organisationsfrågor med de som jobbar.

– Vi har ju framfört kritik till att det har gått så fort, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson. Men det är ingen som har diskuterat något. Jag tycker fortfarande att östra Skaraborgs polisområde är för stort (nio kommuner). Det är få områden i Sverige som täcker så många kommuner. Jag tycker att man skulle ha haft tre områden med fem kommuner i varje, och det tycker jag fortfarande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".