Foto: TT
Foto: TT

SMHI varnar för stormbyar

Trafikverket ställer in flera tåg
1:36 min

Under fredagsmorgonen väntas stormen Svea dra in i över Göteborg för att sedan röra sig mot Skaraborg.

Under gårdagen var en klass 2-varning utfärdad i Västra Götaland, Halland, delar av Jönköpings län, Öland och Gotland. Nu har varningen nedgraderats till en klass 1-varning i samtliga områden utom utmed kusten. I Skaraborg får man under dagen räkna med västliga vindbyar på mellan 19-23 m/s. I Göteborg, Bohuslän och Halland kan vindstyrkan nå 27 meter per sekund i byarna.

– Prognosen säger att vindarna kommer att öka redan i kväll och i natt (mot fredag reds. anm.), men framförallt i morgon bitti blir det rejält blåsigt över Västkusten. Efterhand drar detta in över större delarna av Västra Götaland och senare även Östergötland, säger Eva Strandberg, metrolog på SMHI.

Länsstyrelsen i Västra Götaland höll igår ett samverkansmöte med räddningstjänsten och kommunerna för att förbereda sig. Om vinden blir så hård som befaras omfattande strömavbrott och nedfallna träd som gör vägar oframkomliga.

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder allmänheten att till exempel tappa upp vatten i dunkar eller petflaskor och att binda fast lösa föremål i trädgården som kan blåsa iväg och ställa till skada.

Trafikverket gick redan igår ut och varnade för att tåg kommer att ställas in och att hastigheten kan sänkas på vissa sträckor som inte är trädsäkrade.

– Det är för att resenärer ska ha en möjlighet att planera sin resa, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Sedan igår kväll är all tågtrafik på Norra bohusbanan inställd mellan Uddevalla och Strömstad. Banan måste säkras från träd som riskerar att falla ner över banan. Stoppet beräknas pågå fram till lunchtid  idag.

– Det är vid extremt väderläge som man tar till sådana här åtgärder. Det är bättre att ställa in helt enkelt, hellre det än att få resenärer att sitta fast, säger Beisi Sundin.

Tågsträckor som påverkas

  • Halmstad-Nässjö/Jönköping
  • Nässjö-Hultsfred-Oskarshamn
  • Nässjö-Vetlanda
  • Linköping-Kalmar c
  • Blomstermåla-Mönsterås
  • Linköping-Västervik
  • Borås-Varberg
  • Uddevalla-Strömstad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".