Förra sommaren var den värsta någonsin, enligt Vårdförbundet. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg
Sjukhuskorridor. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Så ska Skaraborgs sjukhus undvika bemanningskris i sommar

Joakim Karlsson: HR-konsult: Vi har börjat anställa lite grann
1:34 min

Redan nu är Skaraborgs sjukhus i full gång med att rekrytera personal till sommaren. Det finns flera strategier för att det inte ska bli samma kris som förra året.

Förra sommaren var det kris på sjukhusen vad gäller bemanningen, trots att anställda lockades med dubbel ersättning för att flytta sina semesterperioder. Vårdförbundet konstaterade efteråt att det varit den värsta sommaren någonsin. 

För att undvika en liknande situation kommande sommar har man bland annat påbörjat rekryteringen tidigare. 

– Vi är tidigare ute både med annonser och med vår mingelmässa, som vi hade den 4 december i syfte att visa verksamheten och skapa relationer, säger Joakim Karlsson, HR-konsult vid Skaraborgs sjukhus. 

Fick ni några napp?

– Ja. Det har kommit in lite ansökningar och vi har börjat anställa lite grann.

I år försöker sjukhusen rekrytera på ett lite annorlunda sätt än tidigare, med hjälp av mässor och sociala medier. 

– Vi har mer deltagande i mässor, för att träffa fler studenter. Vi åker också på externa mässor på högskolor i länet och angränsande län. Vi annonserar på en facebooksida som vi startade i somras. 

Får ni ihop bemanningen?

– Det är för tidigt att säga. Men vi är många som jobbar med det och det är vår absoluta strävan att vi ska lyckas med det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".