Träningsredskapen kommer inte samla damm när folk ska infria sina nyårslöften. Foto: Anadreas Johnsson, Sveriges Radio P4 Skaraborg.
Träningsredskapen kommer inte samla damm när folk ska infria sina nyårslöften. Foto: Andreas Johnsson, Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Nyårslöftet: Att komma i form

Skaraborgaren Marie: Nu ska jag börja träna ordentligt
3:37 min

När det nya året rings in så duggar löftena tätt. Någon ska sluta röka, en annan ska bli en bättre person och vissa ska ta dagen som den kommer. Ett löfte som är vanligt är att man ska bli en sundare person. Äta nyttigt och framförallt börja träna.

Nu när det nya året är här så går spinningcyklarna i högvarv, tyngder lyfts som aldrig förr och svetten rinner i floder ner för pannan.

För vissa handlar det nya året om att komma i form. Men Inger Josefsson har en teori om att det för vissa handlar om den "lilla" detaljen att få fira nyår några gånger till.

– Jag tänkte på det senast idag. Att den här generationen som är pensionärer nu, dom tror jag tränar mest. Och jag vet inte varför, ifall dom inte vill dö eller vad det nu är, säger Inger Josefsson.

När det nya året kommer så sätts det även press på att man ska börja träna och tänka på figuren. Marie Lindholm tror att det framförallt är unga som känner sig hetsade till träning.

– Jag tänker på dagens ungdom, hur liksom det här med träning och man ska se snygg och fit ut och ha den perfekta kroppen. Det är nog en del av att många vill träna hårt, säger Marie Lindholm.

Dom som strax innan tolvslaget den 31:e december lovade att börja träna och bli hälsosamma finns dock inte att hitta bland träningsredskapen. Jag får höra att "nyårslöftesmotionärerna" brukar dyka upp någon vecka in på året. Dom är lite trögstartade nämligen.

Pontus Boby har dock tagit sig till gymmet för att träna, något han inte gjort ordentligt på tre år. Pontus nyårslöfte är dock inte att börja träna i största allmänhet. Utan att komma i form inför några minst sagt utmanande prövningar.

--För min del är det "tjurruset" och "tough viking" tänkte jag.

Vad är tjurruset för någonting?

– Man hoppar över stock o sten och springer i mossa.

Tjurruset, då tänkte jag på tjurrusning i Pamplona men det är alltså inte det som är ditt nyårslöfte?

– Nja det vet man ju aldrig, det kanske blir det med, skrattar Pontus Boby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".