Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen
Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen

Skottdramat i Kvänum - åklagare yrkar på fängelse

Skytten berättar med egna ord om skottdramat
1:05 min

Åklagaren i rättegången mot den Kvänumsbo som sköt sin granne en tidig morgon i november yrkar på mellan sex till sju års fängelse för mordförsök. 

Det var en tidig morgon i november som en man i Kvänum fick veta att hans sambo sedan 30 år tillbringade natten i sovrummet hos en granne, tillika barndomskamrat till mannen.

Detta fick honom att ta fram sitt hagelgevär och gå till grannens bostad, där han sköt sig in genom entredörren och rusade upp till sovrummet där han sköt sin rival i ljumsken.

Den skadade grannen och kvinnan fick sedan tillbringa minst en timma som gisslan, där dom hela tiden fruktade för sina liv, berättade dom i tingsrätten på fredagen.

– Till sist bestämde jag mig för att spela död, sa grannen som fortfarande får regelbunden vård för skottskadan.

Skytten själv nekade till mordförsök och hävdade att han bara tagit med sig vapnet för att skjuta sig in. Att han sedan också avlossade ett skott mot sin barndomsvän kan han inte förklara.

– Min tanke var aldrig att skjuta någon. Jag ville bara att dom skulle erkänna och berätta om sitt förhållande. Men dom var bara tysta och sa ingenting, berättade skytten i rätten.

Slutligen valde han att lämna bostaden och sambon kunde då larma polis och ambulans. Mannen greps sedan i närheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".