Falköping har börjat kartlägga sina tiggare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Falköping har börjat kartlägga sina tiggare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio

EU-migranter far illa i kylan

"Här har jag inget ordentligt tak över huvudet"
1:29 min

Under vintern så måste flera EU-migranter runtom i landet kämpa för att klara kylan. I Skaraborg skiljer sig mottagandet åt, i Skövde har migranterna bitvis fått hjälp med boende av kyrkorna.

- Jag har fem flickor hemma, och här har jag inget ordentligt tak över huvudet, säger 25-åriga Alexandru från Rumänien. Han sitter på torget i Falköping och spelar dragspel i kylan, och hans historia är densamma som många andras; han är i Sverige och Falköping för att tigga pengar till sina fem barn som är kvar i Rumänien.

Under vintern blir det självklart mycket tuffare villkor för de hemlösa EU-migranterna. Socialtjänsten i Skara och Skövde har vid olika tillfällen erbjudit stöd och hjälp, dels med akut boende och mat men också pengar till hemresan.

Men i allt väsentligt är det kyrkor och andra ideella organisationer som hjälper migranterna.
Att något behöver göras är alla överens om, och den rådande kylan ställer frågan på sin spets. Skaras socialchef Lena Bjugård säger i en enkät som Västgöta-Tidningar gjort, att för varje vecka som går ser hon att tiggarna blir allt mer slitna. Alla efterlyser åtgärder, kanske främst på EU-nivå.
För Alexandru är läget allvarligt, då han inte har något ordentligt ställe att sova på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".