Vattenläcka Mariestad
1 av 5
Vattnet har tryckts upp genom asfalten. Foto: Jonathan Borg, Sveriges Radio Skaraborg P4.
Vattenläcka Mariestad
2 av 5
Hur många hushåll som drabbats är oklart. Foto: Jonathan Borg/P4 Skaraborg Sveriges radio.
Vattenläcka Mariestad
3 av 5
Foto: Jonathan Borg, Sveriges Radio Skaraborg P4.
Vattenläcka Mariestad
4 av 5
Hålet i marken som växte efter att man stängt av vattnet. Foto: Jonathan Borg / Sveriges Radio
Vattenläcka Mariestad
5 av 5
Foto: Jonathan Borg / Sveriges Radio

Vattenläcka i Mariestad - boende uppmanas koka vattnet

Annika Björklund, kommunikationchef: "Vi måste vara på den säkra sidan"
1:37 min

Ett okänt antal hushåll i Mariestad och Hassle står nu utan vattenförsörjning. Det är två vattenledningar som spruckit och läcker ut vatten. Hushåll med kommunalt vatten i Mariestad, Ullervad, Hasslerör, Sjötorp och Lyrestad rekommenderas att koka det vatten som ska drickas eller användas till matlagning.

Då finns risk att bakterier kan komma in i ledningarna. Som en extra försiktighetsåtgärd rekommenderar Mariestads kommun därför kokning av vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Bakterier kan orsaka magsjuka och för att undvika det rekommenderas kokning av vattnet.

Prognosen är att alla hushåll i Mariestad ska ha vattnet tillbaka under lördag kväll, meddelar kommunen. Att duscha, bada och tvätta med vattnet går bra som vanligt, men uppmaningen är att undvika att få i sig vatten som inte har kokats.

Det var tidigt på morgonen som flera Mariestadsbor vaknade upp utan något vatten. Och det var inte så konstigt, eftersom det hade uppstått läckor på flera håll i kommunen. I Hassle och på Snubbenäsgatan i Mariestad blev marken underminerad, i och med de senaste dagarnas stora temperaturskillnader.

Enligt rörläggaren Oskar Björk är sannolikt orsaken till att ledningarna spruckit det kraftiga väderomslaget. Hur många som drabbats eller när man kan få stopp på läckan kan man inte svara på just nu.

Nu har kommunen kunnat stänga av de läckande ledningarna för att kunna komma åt att laga dem, säger Oskar Björk.

När man kan få stopp på läckorna och släppa på vattnet kan man inte svara på just nu. Under kvällen ger provsvaren resultat och då kan kommunen veta om vattnet fortfarande kan innehålla bakterier eller inte. Annika Björklund är kommunikationschef på Mariestads kommun.

- Vi öppnade en informationstelefon igår som har nummer 0501-756969, dit man kan ringa om man har frågor, säger Annika Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".