Smajo Sahat imam
Smajo Sahat, imam i Skövde muslimska kulturförening. Foto: Jonathan Borg / Sveriges Radio

"Måste ha en enad front för lika rättigheter"

Smajo Sahat: Det är inte bara ett svenskt problem
2:23 min

Efter flera moskébränder runtom i Sverige på kort tid, så kommer polisen ha extra bevakning vid moskéer i hela landet. Polisen i Östra Skaraborg säger att man kommer patrullera kring kända lokaler och öka synligheten kring de moskéer som finns.

- Jag tror att det kan hjälpa till, säger Smajo Sahat, imam i Skövde muslimska kulturförening och som har hela Skaraborg som sin arbetsplats. Men man måste gå in i roten i problemet, då jag inte tror att polisen har tillräckligt med resurser för att vaka över alla moskébyggnader.

- Vi måste ha en enad front i Sverige som står för lika rättigheter och möjligheter, oavsett om det riktar sig mot moskéer eller på något annat sätt.

Smajo Sahat säger att hans reaktion efter de senaste misstänkta angreppen mot moskéer, förmodligen är som de flestas. Det skakar om och berör djupt. Men Smajo ser mer långsiktigt på hur man måste ta itu med det här.

- Jag känner mig orolig därför att minoriteter och individer målar en bild av någon, säger han. Jag tror inte att vi ska reagera hastigt på allt som händer. Jag tror att det är enstaka och okontrollerade personer som gör sådant här.

I Skaraborg har man inte märkt av några hot efter den senaste tidens händelser, och Smajo berättar att den senaste veckans händelser inte är de första. Det är ständigt återkommande problem som man måste öka folks medvetenhet kring, för att få stopp på det.

- Det här är inte bara ett svenskt problem, säger han. Hatbrotten i hela världen har dominerat mot muslimer. Det finns ingen plats i världen idag där muslimer inte är syndabockar, och det är det allra största problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".