Trafikverket vill ha färre godståg på Västra stambanan

Då får det plats fler persontåg
1:13 min

Den hårt trafikerade Västra stambanan kommer att avlastas en hel del när Trafikverket ska styra om godstrafik till och från Göteborg via Bergslagsbanan. På så sätt kan det göras utrymme för fler persontåg mellan Göteborg och Stockholm.

Mycket av godstrafiken på järnvägen kommer snabbt nå östra, mellersta och norra Sverige även om den går via Bergslagsbanan, menar Trafikverkets chef för region Väst, Håkan Wennerström.

– Vi bygger ut både kraftförsörjningen och möjligheten till fler möten ute på Norge/Väner- och Bergslagsbanan. Ökar vi attraktiviteten för gods på denna bana, ja då får ju fler persontåg plats på Västra stambanan.

Att använda sig av Norge/Vänerbanan och Bergslagsbanan för mer godstrafik kräver också en del omställningar. En sådan åtgärd är till exempel att öka den tillåtna maxlängden på godståg från 650 meter till 750 meter. För att göra det möjligt ska nya längre sido- och väntspår byggas utefter alla de stora järnvägsstråken genom landet.

– Kan vi inte köra fler tåg så vill vi köra längre tåg. Ökar vi med hundra meter så motsvarar det många containrar, säger Håkan Wennerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".