Foto: Staffan Almquist / TT
Foto: Staffan Almquist / TT

Nioåring petades till B-laget

"Vi i andralaget fick träna på sämre planer"
2:23 min

Den ivriga jakten på pokaler, matchvinster och medaljer inom barn- och ungdomsidrott är enligt Riksidrottsförbundet en av anledningarna till den dränering av barn och ungdomar som just nu sker inom idrottsrörelsen.

Förbundets siffror visar att allt fler barn och unga som håller på med idrott i föreningsform slutar eller slås ut från sin idrott.

Caj Norlén började spela fotboll när han var sju. När han var nio sattes han i B-laget, några år senare lämnade han föreningslivet helt och hållet.

– Man visste att spelade man i andra laget så var man sämre. Det var det som tränarna intalade de som tränade i första laget, att ni är bäst och ska bli fotbollsproffs, medan vi i andra laget var som en handikappgrupp, säger Caj Norlén, som var aktiv i Stockholm.

Allas rätt att vara med är en hörnsten i svensk idrotts värdegrund och en av anledningarna att staten varje år lägger flera miljarder kronor av skattekakan på just idrottsrörelsen.

– Alltså vi fick vara med och så, men vi fick sämre planer att träna på. Förstalaget fick alltid konstgräs eller gräs och vi fick grus.

Sveriges Radio har granskat den svenska idrottsrörelsen för att ta reda på varför så många väljer att lämna sin förening och sin idrott. Vi har träffat och pratat med idrottens utövare, avhoppare och förbundsrepresentanter för att skapa oss en helhetsbild av problemet. Det målas upp en bild av ett idrotts-Sverige som varit för tävlingsinriktat de senaste åren. I dag är det färre barn- och ungdomar som idrottar föreningslett än för tio år sedan.

Föreningar som bedriver barn- och ungomsidrott får varje år dela på närmare en miljard kronor som kommer från staten och uppskattningsvis ytterligare sex, sju miljarder från kommuner och landsting i form av olika bidrag och stöd.

Och Riksidrottsförbundet har för regeringens räkning satt upp riktlinjer som alla föreningar med barn- och ungdomsidrott bör följa. Bland annat ska utslagning motverkas bland såväl barn som elitsatsande ungdomar. Och idrotten för barn till och med tolv år ska vara lekfull och allsidig och resultaten vid tävlingar ska ges lite uppmärksamhet.

Men riktigt så ser det inte ut när Sveriges Radio pratar med idrottsrörelsens deltagare och avhoppare, inte heller enligt Riksidrottsförbundet.

– Det har varit ett väldigt fyrkantigt system. Det handlar om att gå upp i serier och att försöka ta ut det bästa laget för att vinna och så vidare. Det har varit för mycket fokus på det, vilket gör att många tjejer och killar får sitta på bänken, säger Robert Larsson på RF.

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att antalet deltagartillfällen inom barn- och ungdomsidrott minskade med drygt en tiondel mellan 2004 och 2013.

Enligt idrottsforskaren Tomas Peterson vid Malmö högskola finns det flera olika orsaker till det här, bland annat har utbudet av idrott utanför idrottsrörelsen blivit större, idrotten har blivit dyrare och färre har råd att träna, men det handlar också om talangsökeri och om jakten på vinst som leder till uteslutna och bänkade barn.

– Det räcker ju att ett enda barn blir utsatt för det här så är det ju fel. Men det räcker ju inte med det, det är inte bara ett enda barn, det är många, säger Tomas Peterson som är idrottforskare på Malmö Högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".