Patric Löfborg är ledare i Fröjereds IF. Foto: Tomas Ek
Patric Löfborg är ledare i Fröjereds IF. Foto: Tomas Ek
TOPPNINGEN INOM UNGDOMSIDROTTEN

Svår balans mellan tävling och delaktighet för alla

"Viktigt vara tydlig gentemot barnen"
5:56 min

Jakten på vinster och resultat gör att allt fler barn och ungdomar slutar eller blir utslagna från den idrott de håller på med. Balansen mellan tävling och delaktighet för alla är svår, menar innebandytränaren Patric Löfborg.

Fröjereds F13-tjejer vann en stor innebandycup i helgen. Ledarna fick efteråt beröm för att man lät alla spelare vara med i finalen. Tränaren Patrik Löfborg anser att det är en svår balansgång som ledaren har:

– Det går ut på att vinna, det tycker många föräldrar, vi ledare och inte minst barnen, det svårt att sudda ut det. Men jag tycker vi hittat en bra medelväg i den cupen vi vann i helgen.

Det finns en grundläggande konflikt inom idrotten. A ena sidan ska den vara en lek, men å andra sidan finns ett tävlingsmoment som både barn och ledare har svårt att bortse från. Det är den balansen som kantrat på senare år, menar Riksidrottsförbundet, som anser att tävlingsinriktningen fått för stor plats, och att barn och ungdomar slutar eller slås ut av det skälet.

Patrik Löfborg menar att det är viktigt att vara noggrant förberedd som ledare och vara tydlig och förklara i god tid vad man tänker sig för var och en:

– Barn har olika förutsättningar inför till exempel en cup, en del har tränat mer och andra mindre. Vi försöker vara så rättvisa vi kan och ge speltid anpassat för vad de orkar och klarar av.

Det finns de som nu kräver att statliga och kommunala bidrag ska tas bort om föreningarna inte blir bättre på att behålla sina ungdomar. Patrik Löfborg tror att det i praktiken blir svårt att bedöma om en förening gör rätt eller fel:

– En stor och svår fråga. Men ska man gå så långt ska det tolkas från fall till fall, och det kan nog bli svårt att reda ut och hitta stöd för att dra in bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".