Lantbrukaren Claes Bergstrand vid en av de rotvältor som fortfarande finns kvar efter stormen Gudrun för tio år sedan. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio.
Den här rotvältan är finns kvar sedan stormen Gudrun, konstaterar lantbrukaren Claes Bergstrand. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio.
Gudrun tog hans skog

"En stor grön matta av träd"

"Chockartat att se"
5:16 min

Skogsägaren Claes Bergstrand minns mycket väl denna dag för tio år sedan. Det var då han gav sig ut för att inspektera sin skog efter att stormen Gudrun dragit fram och konstaterade att den förvandlats till en enda stor, grön matta.

Claes Bergstrand driver jordbruket Fårdala i Tiarp med både mjölkkor och skog. Månaderna innan stormen slog till hade han gallrat 15-20 hektar av sin mest grova skog uppe på Varsberget. Och det var just den utglesade skogen som föll när Gudrun drog fram.

– På morgonen den 9 januari tog jag mig upp till skogen så fort som möjligt och när jag kom dit såg jag en stor grön matta av träd. Det var lite chockartat att se allt detta, minns Claes Bergstrand.

För honom innebar stormskadorna mycket extrajobb, men inte någon stor ekonomisk smäll tack vare bland annat försäkringar. 

Gudrun fällde runt 70 miljoner kubikmeter skog. Det motsvarade en hel årsavverkning för Sverige, och 2007 kom dessutom stormen Per som här i Skaraborg slog nästan lika hårt.  Av det som föll var 80 procent gran. Men när skogarna har återplanerats efter stormarna har det ändå varit mestadels just granplantor som satts i jorden. Susanne Johansson, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet i Skaraborg, vill gärna se mer lövträd i våra skogar.

– I våra granskogar idag så är en inblandning av lövträd en fördel både ur stormhänseende men också för att stå emot andra förändringar som kanske kommer. Det blir blötare och då behöver vi ha träd med rötter som går ner längre så det blir stabilare, säger Susanne Johansson.

Om en ny storm drar fram över Skaraborg är vi bättre rustade nu?

– Det kan nog bli lika mycket som drabbas nu igen, säger Susanne Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".