Tangentbord. Foto: Martina Holmberg/SVT Bild
Foto: Martina Holmberg/SVT Bild

Polis dömd för dataintrång

En polisman i Skaraborg dömdes i dag i hovrätten för att ha gjort otillåtna sökningar i polisens it-system. Mannen har tidigare friats av tingsrätten.

Vad det här målet handlat om är att polismannen sökt på sitt eget personnummer i polisens register. Det här två gånger hösten 2012, med sju sekunders mellanrum mellan sökningarna - något som inte är tillåtet.

Vad syftet skulle vara förtäljer inte historien, men mannens egen förklaring under rättegångarna i tings- och hovrätten har varit att det hela skett av misstag - trots att flera varningsmeddelanden passerades under sökningarna.

Skaraborgs tingsrätt har tidigare friat mannen då rätten ansåg att bevisningen inte höll, men nu går alltså hovrätten på en annan linje och dömer honom för dataintrång. Straffet blir 12 000 kronor i böter plus att han får betala advokatkostnader på nästan 9 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".