Sören Karlström är ordförande i Västergötlands Idrottsförbund.
Sören Karlström är ordförande i Västergötlands Idrottsförbund.

Karlström: Orättvis kritik mot svensk ungdomsidrott

"De flesta gör ett bra jobb"
5:14 min

Västgötaidrotten har tappat många av sina aktiva utövare på tio år. Antalet träningstillfällen har minskat med nästan en femtedel. Den bilden ges i statistik som SR har sammanställt. Men vad är orsaken?

En av orsakerna till minskningen anses vara överdriven toppning och utslagning av barn som inte anses vara tillräckligt bra.

Men kritiken är orättvis och bitvis felaktig, menar Sören Karlström, ordförande i Västergötlands Idrottsförbund:

– Det är en grov generalisering. De allra flesta ledare och föreningar gör ett jättebra jobb, sedan finns det alltid dåliga exempel. Men att dra alla över en kam är inte rättvist, menar Sören Karlström från Skövde.

Genom att mäta antalet bidragsberättigade sammankomster kan man tydligt se att aktiviteterna sjunkit markant de senaste tio åren. I hela Sverige en minskning med 12 procent, och i Västergötland är minskningen ännu större - mer än 17 procent. Sören Karlström menar att avfolkning av landsbygden är en viktig faktor, anser han:

– Vi har en stark urbanisering i vårt land sedan ett tag tillbaka, och den kan vi inte göra någonting åt.

Urbaniseringen syns i siffrorna. Det är landsbygdsdistrikten som drabbats värst, medan Stockholm klarat sig bättre.

Sören Karlström menar att i en internationell jämförelse så är Sverige fortfarande i en klass för sig:

– Jag har kunnat följa ungdomsidrott i flera länder, och jag vill påstå att vi har världens bästa ungdomsidrott. Sedan finns det alltid skönhetsfläckar.

– Det vore konstigt om det inte fanns problem i en så stor organisation. Men jag vill påstå att de flesta gör ett bra jobb, säger Karlström.

Vad säger du till de som inte håller med dig?

– Är man missnöjd med vad som händer i en förening måste man göra sin stämma hörd. Förhoppningsvis kan man lösa problemen med dialog, säger Sören Karlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".