Pastor David Blondell är initiativtagare till det nätverk som fixat fram de två husvagnarna. Foto: Privat.
Pastor David Blondell är initiativtagare till det nätverk som fixat fram de två husvagnarna. Foto: Privat.

Tiggarna får tak över huvudet

"Ingen ska behöva frysa ihjäl"
2:34 min

Tiggarna som sitter i kylan utanför livsmedelsbutiker i Skövde har nu fått hjälp med ett boende över vintern. Ett nätverk har ordnat fram två husvagnar som tiggarna kan bo i och därmed har de kunnat lämna sina tält.

Nätverket består bland annat av medlemmar från Elimkyrkan och Pingstkyrkan och David Blondell som är pastor i Elimkyrkan menar att något var tvunget att göras nu när kylan blir allt hårdare.

– När vi förstod att de skulle stanna kvar under kalla vintern så bestämde vi oss för att göra någonting så att de inte fryser ihjäl. Ingen ska behöva frysa ihjäl i Skövde, säger David Blondell.

Pastor Blondell ingår tillsammans med ett 30-tal personer i ett nätverk som arbetat för att tiggarna i Skövde ska få en drägligare situation.

I december när tempraturen började krypa neråt på allvar så fixade nätverket fram två husvagnar där de elva tiggarna kunde bo.

Alla kunde därmed lämna det tältläger där de bott sen i somras och istället flytta in i de uppvärmda husvagnarna som är utrustade med element, spisplatta och madrasser. I anslutning finns även andra nödvändigheter.

– Vi har tillgång till vatten och el. Det finns det som är grundläggande förutsättningar för att ha det okej under en kall vinter. Det finns också tillgång till en toalett, berättar David Blondell.

Förutom hjälpen med husvagnarna så jobbar även Blondell och de andra i nätverket på andra sätt för att förbättra situationen för tiggarna.

Bland annat hjälper de till med sjukvård och enklare utbildning och en grundkurs i engelska ska erbjudas inom kort.

Dessutom arbetar gruppen för att förändra situationen i tiggarnas hemland.

– Det är ju frågor som egentligen inte ligger här i Sverige utan i Rumänien. Vi jobbar med det vi kan och ska skicka pengar till deras hemmaplan.

De här elva personerna som bor i husvagnarna, hur ser deras framtid ut här?

– Det kan jag inte svara på.

Hur länge kommer de kunna bo kvar i husvagnarna?

– Till den första april har vi fått ett preliminärt bygglov. Sen vet vi inte vad som händer. Vi är just nu i ett läge där vi är glada för att hjälpa till på det här sättet. Sen får vi se under våren hur vi kan jobba med de här frågorna som vi så klart måste fundera kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".