Nasratullah Safi och Sahar Ahmad Zai vid klistrade hjärtanpå vägg. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
1 av 3
Nasratullah Safi och Sahar Ahmad Zai tittar på de hjärtformade lapparna som täcker väggen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Hjärtformade lappar på vägg. Foto: Marie Schnell/ Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Marie Schnell/ Sveriges Radio
Sahar Ahmad Zai och Nasratullah Safi fördömer attacken i Paris och hoppas att den inte ska leda till ökad islamofobi. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
3 av 3
Sahar Ahmad Zai och Nasratullah Safi framför en tavla med en vers ur koranen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Kärleksbombning efter attack mot moské

Nasratullah Safi: Vi är en del av samhället"
1:47 min

Ännu finns ingen misstänkt för skadegörelsen mot källarmoskén i Mariestad. Men föreningen känner stöd från Mariestadsborna. Idag lappades väggklottret över med kärleksbudskap.

"Åk hem" står det klottrat på väggen utanför lokalen, som ligger i källaren till ett vanligt bostadshus i Mariestad. Texten står fortfarande kvar där, trots att det var några dagar sedan skadegörelsen. Men fönsterrutan, som någon kastade in en konservburk med kött genom, är lagad.

Jag träffar Nasratullah Safi och Sahar Ahmad Zai precis efter fredagsbönen.

– Vi lever här tillsammans och är en del av samhället. Att en person gör så här betyder inte att den personen representerar hela Mariestads befolkning. Personligen är jag inte orolig, säger Sahar Ahmad Zai på pashto.

– Det är väldigt tråkigt. Man kommer hit för att be i lugn och ro och stör inte andra. Vi har haft moskén i närmare sju år och det är ingen som har klagat på oss. Vi är en del av samhället, säger Nasratullah Safi.

Skadegörelsen inträffade troligen innan onsdagens attack i Paris- som de båda och hela föreningen tar kraftigt avstånd ifrån. Det finns ju en oro i Frankrike för att händelserna i Paris ska bidra till ökad islamofobi, men Nasratullah Safi hoppas att det inte blir så här.

– Islamofobi finns i samhället. Och det är klart, när sådant här händer så ökar okunskapen om islam.

Sahar Ahmad Zai fördömer också kraftigt attacken i Paris.

– Den strider både mot islams och koranens priciper. Att döda är den största synden.

Vi lämnar lokalen och går ut. Och där ute har det hänt något. Utanför dörren och över delar av klottret har någon varit och kärleksbombat med massor av pappershjärtan med kärleksbudskap.

– Det är ett väldigt gott tecken. Jag blir väldigt glad, säger Nasratullah Safi.

– Det visar att svenska folket är med oss, och att svenskar försvarar oss, säger Sahar Ahmad Zai.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".