2 500 strömlösa i Skaraborg

Vid 19-tiden började de första strömavbrotten att rapporteras in. Då handlade om strax över 100 hushåll. Någon timme senare ökade antalet snabbt till nästan 2 500.

250 av Vattenfalls kunder nordost om Skara förlorade strömmen vid 19-tiden.  Bolaget kan i nuläget inte ge någon prognos för hur långt avbrottet blir.

Söder om Skara, i Härlundatrakten, försvann strömmen för 400 kunder vid 20-tiden. Så var det även för 150 kunder väster om Hjo.

I Amnehärad utanför Gullspång är det ett 150-tal av Fortums kunder som drabbats. Strömmen har varit borta sedan 18.30. Några hushåll fick den tillbaka ungefär en timme senare.

269 kunder i Lyrestad, 400 i Berg, 52 i Götlunda, 125 i Väring, 253 i Töreboda och 36 i Fägre var också utan ström.

– Vi har totalt ungefär 135 extra resurser som är redo att börja felavhjälpningen, men just nu blåser det väldigt kraftigt och det gör att vi inte kan vara ute i fält och laga felen. Vi måste vänta tills vinden mojnat, så att vår personal kan utföra sitt arbete på ett säkert sätt, säger Thomas Saubach, driftchef på Fortum Distribution om situationen i sydvästra Sverige.

– Det vi gör i ett första skede är att sektionera elnätet, koppla bort de delar där vi har fel för att begränsa antalet strömlösa kunder, säger Saubach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".