Två dagar efter branden så pyr det fortfarande i brandresterna från den totalförstörda villan. Foto Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
1 av 2
Två dagar efter branden så pyr det fortfarande i brandresterna från den totalförstörda villan. Foto Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Katrin Tapper (t.v.) och Cecilia Thunborg i rummet där de samlat allt de fått in till familjen. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Katrin Tapper (t.v.) och Cecilia Thunborg i rummet där de samlat allt de fått in till familjen. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Hjälper familjen som förlorade allt

"Allt man vill är att hjälpa till"
3:17 min

Den familj i Töreboda vars hus brann ner i lördags kväll hann nätt och jämnt rädda sig själva från lågorna och elden förstörde allt de ägde. Men viljan att hjälpa är stor och redan samma kväll som katastrofen var ett faktum började insamlingen till familjen.

Det var i lördags kväll som villan utanför Töreboda började brinna av okänd anledning. Branden spred sig snabbt och Räddningstjänsten kunde bara se till att begränsa elden i det stormiga vädret.

Den röda trävillan förstördes på bara ett par timmar och det som återstår idag är ett par ytterväggar, en murstock och pyrande brandrester.

Familjen, en pappa och två äldre barn, kunde fly från lågorna men förlorade allt de ägde.

Men bara timmar efter branden så startade vännen Katrin Tapper ett upprop på facebook där hon började samla in grejer till den drabbade familjen och det gav snabbt resultat.

– Man var i chock själv och allt man vill är att hjälpa till med det man kan, säger Katrin Tapper.

Tapper och hennes kompis Cecilia Thunborg har fyllt ett helt rum med kassar som innehåller kläder, köksgeråd och hygienartiklar.

Mitt i bedrövelsen så blir de samtidigt varma över att så många vill hjälpa den drabbade familjen.

– Jag är jättelycklig. Trodde inte det skulle bli så stor respons. Det är jättefint gjort av alla, säger Katrin Tapper.

– Det är ofattbart att folk hjälper så mycket som de gör. De gav till och med helt nya grejer, säger Cecilia Thunborg och visar sängkläder i en obruten förpackning.

Hur betydelsefullt kommer det vara för den här drabbade familjen?

– Det är jättebetydelsefullt för honom (pappan) och barnen, säger Cecilia Thunborg.

– Han är jätteglad. Barnen har redan fått en säck var och sen får vi ta allt efterhand eftersom de inte har något ställe att bo på nu, fyller Katrin Tapper i.

Tills vidare bor den branddrabbade familjen hos släkt och vänner innan de kan skaffa sig ett nytt permanent boende.

Pappan i familjen har tagit det mycket hårt att hans hem brunnit ner men Katrin Tapper och Cecilia Thunborg hoppas kunna lindra sorgen med allt de samlat in.

Uppemot ett 50-tal personer har bidragit och nu känner Katrin och Cecilia att de har tillräckligt med grejer att lämna över i ett första skede.

Men fler saker kommer behövas längre fram för att bygga upp ett nytt hem.

– De behöver möbler och sånt sen men det kommer när de får någonstans att bo. Nu får vi kolla över och se vad de vill ha, avslutar Cecilia Thunborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".