Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
BROTTSSTYCKEN

Polisens underrättelsegrupp tar emot tipsen från allmänheten

Tomas Carlsson: Vår information är hemlig men vi är inte hemliga
14 min

Tips från allmänheten är en bit av polisens vardag. Och den vill man se mer av. Det berättade Tomas Carlsson, gruppchef Polisområde Skaraborgs underrättelsegrupp, i Brottsstycken.

Polisens underrättelsegrupp... det låter mer dramatiskt än vad det kanske är.

- Vår information är hemlig men vi är inte hemliga. Har man något därute som man tycker är konstig ska man kontakta polisen. Det minsta lilla som man tycker är mystiskt kan vara av intresse för oss, säger Tomas Carlsson.

Oavsett om tipsen handlar om narkotikahantering, buskörning eller mystiska bilar som kör omkring på platser där den som iakttager inte tycker att de hör hemma, så vill polisen ha tips. Och man hänvisar i första hand till tipstelefonen 114 14.

- Kritiken som varit är att det kan vara svårt att komma fram, speciellt på helger, men då finns också hemsidan där det också går att skriva till oss, berättar Tomas Carlsson.

Underrättelsegruppens arbete består av att registrera, bearbeta och analysera den information som kommer in till polisen.

- Det är mer än 3 000 tips per år vi jobbar med, säger Tomas Carlsson.

Här hela inslaget från Brottsstycken i ljudklippet här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".