En person läser Göteborgs-Posten. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Tusen GP-prenumeranter i västra Skaraborg har drabbats av förändringen. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Ingen morgontidning för Rune - efter 60 års prenumeration

"Det är en väldigt kraftig försämring"
1:41 min

Rune Niklasson i Nossebro har prenumererat på Göteborgs-Posten sedan 1957. Men sedan årsskiftet är det tomt i brevlådan på morgonen.

Vad tycker du om indragningen av tidningar på landsbygden? Har du själv drabbats? Kommentera här eller ring vår telefon svarare på 0500-77 30 50.

Rune Niklasson, 82, bor mitt i samhället i Nossebro. Han flyttade till Nossebro från Göteborg 1957 och har prenumererat på Göteborgs-Posten sedan dess. Men nu har tidningen slutat komma.

– Efter nyår har jag inte fått den en enda gång. Jag har ett avtal med GP som löper ut den 25 april. Enligt det ska man leverera tidningen sju dagar i veckan.

För Rune och hustrun är tidningen viktig.

– Jag kan följa vad som händer i Göteborg. Vi har barn och barnbarn där. Plus att jag har varit lärare och är väldigt intresserad av samhällsfrågor och planering och allt som rör Göteborg.

Han är inte ensam om att ha blivit av med morgontidningen. Vid årsskiftet drog Västsvensk Tidningsdistribution in flera olönsamma turer i Skaraborg. Bakgrunden är att kostnaden blev för hög efter att Dagens Nyheter slutat distribuera sina tidningar med dem.

Rune Niklasson tycker att det är beklagligt.

– Det är ytterligare ett steg i att försämra för oss som bor på landet.

Han har nu fått ett mejl från GP om att tidningen från och med årsskiftet ska delar ut med post istället.

– Men det har vi inte sett till.

Han tycker att informationen har varit dålig. 

– Vi har inte fått något besked innan om att så skulle ske. De ska följa gällande avtal och informera oss i förväg. Låta prenumerationerna gå ut.

Tanken på att få morgontidningen med posten lockar inte heller.

– Det är kanske inte så lustigt att få lördags-och söndagstidningen på måndag. Det kanske går, men det är en väldigt kraftig försämring, säger Rune Niklasson, som inte heller ser e-tidningen som ett alternativ för sig och hustrun.

Johanna Niklasson, marknadsdirektör på Göteborgs-Posten, säger till P4 Skaraborg att ingen ska bli utan tidning, men att vissa hushåll får den via posten efter årsskiftet.

– Om vi delar ut den som vanligt blir kostnaden 2-3 gånger dyrare än vad prenumerationen kostar, säger hon.

Hon säger att alla berörda prenumeranter ska ha fått information via post.

Ungefär 1000 kunder i de västra delarna av Skaraborg berörs av GP:s förändring i distributionen.

Nya Lidköpings-Tidningen påverkas inte av omorganiseringen. Tidningen fortsätter att komma under måndagar, onsdagar och fredagar.

Västsvensk Tidningsdistribution uppger till P4 Skaraborg att tidningen däremot kan komma lite senare än vanligt just nu eftersom många distributörer är nya på sina distrikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".