Stoet dog i hagen Foto: Privat
Stoet dog i hagen Foto: Privat

Fölet fortfarande kvar hos hästägare som lät sto dö i hage

Hästägaren har följt myndigheternas beslut
1:17 min

Fölet till det utmärglade stoet som dog i en hage i Essunga i december var så sent som i fredags kvar hos de två bröder som varit föremål för flera inspektioner från länsstyrelsens djurskydd. Hästägarna har gjort vad de ska i det här fallet och därmed är myndighetens ärende avslutat.

Det var dagen före lucia som en privatperson upptäckte hur en utmärglad häst låg och krampade i leran i en hage. Hästen dog i hennes armar innan veterinär och polis hann fram.

Stoet som dog lämnade efter sig en fölunge som också den var i dåligt skick, och djurägarna fick därför krav på sig att ta ut veterinär för att se till fölet och även en unghäst.

I fredags gjorde djurskyddsinspektören en ny oanmäld kontroll hos brödraparet som föder upp hästar. I stallet fanns då tre fölungar, två unghästar och ett sto.

Inspektören konstaterar att ägarna har följt veterinärens föreskrifter och länsstyrelsens föreläggande. Därmed är ärendet avslutat för myndighetens del så länge de inte får in anmälningar om nya missförhållanden.

Samtidigt pågår en polisutredning som rör det sto som dog i hagen. Där kan det sluta med att djurägaren döms för djurplågeri. Åklagare Jennifer Hasselroth har ännu inte fått in alla handlingar som krävs för att hon ska fatta beslut om att väcka åtal. Nu närmast inväntar de obduktionsrapporten som förhoppningsvis ska klargöra varför stoet avled.

P4 Skaraborg har sökt men inte lyckats nå hästuppfödarna för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".