Hans Lundmark, Hela Sverige ska leva
Hans Lundmark, ordförande i skaraborgssektionen för Hela Sverige ska leva. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Nu mobiliserar landsbygden för att få behålla morgontidningen

Hans Lundmark: Dela ut morgontidningen ihop med gårdagens post
18 min

Problemet med morgontidningar som inte kommer på morgonen efter ändrade distributionsturer är enkelt att lösa. Det hävdar Hans Lundmark som är ordförande för skaraborgssektionen i Hela Sverige ska leva.

Det är framför allt på landsbygden i västra Skaraborg som tidningsläsare får vänta på postturen för att få sin morgontidning i brevlådan. Den är resultatet av en ny organisation sedan årsskiftet, och det har väckt reaktioner. En av de som har åsikter om "nyheten" är Hans Lundmark. Han är ordförande i organisationen Hela Sverige ska levas skaraborgssektion.

- Det har varit besvärligt att bo på landsbygden, men vi börjar komma ikapp. Nu får vi fiber och bra uppkopplingar och då vill inte tidningarna vara med...

Men det finns sätt att lösa problemet smidigt, tycker Hans Lundmark.

- Det drivs experiment med att morgontidningen som kommer tidigt och har med sig gårdagens post. En räkning... den kan komma senare. Då kan du få tidigt distribution och du sparar in en resa. Serva landsbygden med tidiga tidningar...

Politikern Carina Ohlsson håller med om att det är viktigt att landsbygden ska leva.

- Det är en oerhört viktig fråga att oavsett var man bort ska ha bra service. Det är också en demokratifråga, säger hon och fortsätter:

- Den här frågan måste vi följa, vi som också bor, lever och verkar på landsbygden. Och nu kommer jag naturligtvis följa upp den här frågan.

- Vi måste reagera nu för när de slagit igen alltihop är chansen inte stor att kunna påverka, för vi vill ha en levande landsbygd, säger Hans Lundmark. 

Hör hela diskussionen om tidningsdistribution i ljudfilen här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".