Sverige-Armenien
1 av 2
Det var dystra miner efter att Sverige förlorat premiärmatchen mot Armenien. Foto: Andreas Johnsson / Sveriges Radio
Sargon Abraham väntas spela en avgörande roll för Sverige i EM-kvalet. Foto: Andreas Johnsson, Sveriges Radio P4 Skaraborg.
2 av 2
Sargon Abraham väntas spela en avgörande roll för Sverige i EM-kvalet. Foto: Andreas Johnsson / Sveriges Radio
Futsal - EM-kval

Tung premiärförlust för Sverige

EM-kval i futsal lockade Skaraborgare till Arena Skövde.
4:14 min

Sverige med IFK Skövdes Sargon Abraham i spetsen fick se sig besegrade i den första EM-kvalmatchen. 3-4 slutade matchen och de 684 som hade kommit till Arena Skövde fick se Armenien segerjubla efter en nervkittlande avslutning.

Armenien spåddes bli det tyngsta motståndet för Sverige i EM-kvalets grupp F. Något som skulle visa sig vara sant. 

Men det var Sverige som fick öppna målskyttet, tidigt. Efter dryga minuten lyckas Sveriges Dan Monell spela sig ren precis utanför målområdet och drämmer in ett distinkt 1-0 mål. Och i svallvågorna efter ledningsmålet så är det Sverige som har press på Armenien. 

Snabba omställningar från Armenien blev dock vändpunkten i matchen. Och efter 16 minuter utav första halvleken så hade man vänt matchen till 1-2.
Men Sverige var inte sena med att replikera. Endast tjugo sekunder efter Armeniens ledningsmål dribblar sig Sveriges Mathias Eteus in i målområdet och lägger upp bollen i det vänstra krysset. 

Första halvleken slutade 2-2.

Fanns det några hemmanerver i Sveriges lag?

– ehh ne, dom brukar släppa när matchen är igång. Sånt tänker man inte på, Sargon Abraham.

Men när den andra halvleken började så visade Armenien varför man var tippade favoriter i gruppen. Redan efter avspark återtar Armenierna ledningen.
Och därefter spelar dom en mer kontrollerat och samspelt futsal. Något som tillslut mynnar ut i att man även utökar ledningen till 2-4.

Men avslutningen skulle bli något utöver det vanliga. Efter att Sverige med 8:55 kvar att spela lyckats reducera så blev det hela oerhört intressant.
Sverige var flera gånger nära att kvittera.

Men med 54 sekunder kvar såg det ut som att Armenien skulle få avgöra via straff. Men en viktig räddning utav Robin Armandt lät Sverige vara kvar i matchen ett tag till.

Till råga på allt så får Armenien en spelare utvisad. Sverige byter då ut sin målvakt mot en extra utespelare för en sista forcering. Kvitteringsmålet kom dock aldrig, trots att man hade några farliga lägen. 

– Vi hade något läge där när det var tre/fyra sekunder kvar som kunde gått in. Jag tycker vi gjorde det bra ändå, vi kan vara lite lugnare i vissa situationer så hade vi kanske skapat ännu mer målchanser, sa Sargon Abraham om avslutningen som blev en nagelbitare av rang.

För att vara garanterade att få fortsätta resan till EM så måste Sverige komma etta i sin grupp. Och nu måste dom förlita sig på att antingen Israel eller Skottland slår Armenien.

För egen del så är det Skottland som är motståndare imorgon. 

– Man litar mest på sig själv som man brukar säga och hade vi haft det i egna händer så hade det varit bra. Men nu har vi inte det så vi får lita på att Israel vinner imorgon, Sargon Abraham om fortsättningen.

Sammanlagt fanns det fyra spelare med tillhörighet i IFK Skövde med i Sveriges trupp. Men Sargon var den (som väntat) fick mest speltid. Noterbart var att Hanna Abraham endast spelade första halvleken. Och det är inte omöjligt att det var hans gamla fotskada som ledde till att han bröt.
I hans frånvaro klev istället en annan Skövdekille in i Fredrik Andersson. Skövdemålvakten Martin Herlin var aldrig med och spela.

Matchen var dessutom den första landskampen för Sverige i Arena Skövde sedan denna blev nationalarena.

Matchfakta:
Sverige - Armenien 3-4(2-2)

Mål, Sverige: Dan Montell, Mathias Eteus, Nicklas Asp.
Mål, Armenien: Andranik Karapetyan 2, Henrik Grigoryan, Armen Babayan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".