Abdul Alsaadi från Syrien kom till Sverige för ett år sedan. Simon Fogelqvist är flyktingguide. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio
Abdul Alsaadi från Syrien kom till Sverige för ett år sedan. Simon Fogelqvist är flyktingguide. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio

"Många svenskar behöver få ett ansikte på en invandrare"

Abdul Alsaadi: För att förstå en kultur måste man träffa folk
4:07 min

I Falköping finns runt 60 så kallade flyktingguider som ställer upp som frivilligt stöd för var sin nyanländ flykting. En av dem är Simon Fogelqvist. Han stöttar Abdul Alsaadi, som kom som flykting från krigets Syrien för ett år sedan. 

– Vi har åkt skridskor, firat nyår tillsammans och lagat mat, käkat, säger Simon Fogelqvist.

De har också varit ute i skogen och plockat trattkantareller, varit på badhus och på museum i Falköping. Det har varit Simon Fogelqvists sätt att tolka uppdraget som guide, vars syfte är att vara en länk till det svenska samhället, kulturen och språket.

Flyktingguide och flykting matchas ihop av en projektledare på Falköpings kommun, men sen bestämmer de själva hur ofta de ska träffas. Allt sker på fritiden och utan ersättning.

– Jag tror att många svenskar skulle behöva få ett ansikte på en invandrare, en flykting. Vi läser bara om dem i media. På en gång blir de människor.

Abdul Alsaadi är glad över att projektet hjälpt honom att komma in i ett svenskt hem. Han tycker att det är svårt att lära känna svenskar eftersom vi umgås mycket i våra bostäder.

– Only when you enter those doors you will understand that culture, säger Abdul Alsaadi.

Över 200 000 människor har dött i kriget i Syrien, som pågår med oförminskad kraft. Flera av Abdul Alsaadis nära anhöriga finns kvar och han oroar sig för dem. Flyktingguiden Simon Fogelqvist har under deras möten kommit att lära sig mycket om kriget i Syrien. 

– Vi har trevligt ofta tillsammans. Men helt klart har Abdul och hans syriska vänner det i tankarna hela tiden.

Idag finns en kö på ungefär 30 flyktingar som väntar på att få en guide i Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".