Lever fortfarande med sorgen och hatet

4:23 min

19-årige Mikael Andersson från Lidköping hittades mördad i en gödselbrunn för snart sju år sedan. Gärningsmannen är fri och har startat ett nytt liv, men för Mikaels anhöriga är händelsen fortfarande ett öppet sår.

I kväll tas fallet Mikael upp i TV3:s kriminaldokumentärserie, Mordet - ett program som skildrar och dramatiserar ett antal olika mord i Sverige. Istället för att fokusera på gärningsmännen är det offren som står i centrum. De döda talar till tittaren genom en dramatiserad speakerröst och berättar vad de utsatts för. De anhöriga och deras situation är också en viktig del i programmen.

Ett av avsnitten tillägnas Mikael Andersson från Lidköping som mördades utanför Axvall våren 2008. Mikaels pappa, Göran Andersson och storasyster Jenny Andersson, var först tveksamma till att vara med i programmet.

– Jag tänkte: Ska han bli någons tisdagsnöje på tv där folk ska tycka oj vad hemskt. Men sen när dom beskrev upplägget och tanken bakom så kände jag att det kanske kunde bli något bra av det, säger Jenny.

– Det är nog många som inte vet att gärningsmannen faktiskt är fri. Efter fem år var han ute.

Vi sitter hemma i pappa Görans vardagsrum i Lidköping. Han har den sista bilden som togs på Mikael inramad på sin byrå och en hund i sitt knä. Och fortfarande väldigt ont.

– Jag känner mig så fruktansvärt arg. Och när jag har varit så arg ett tag så blir jag helt slut. Hatet tär på en, säger Göran.

Han berättar att sonen ofta kommer till honom i tankarna om kvällarna, när han slår sig till ro.

– Jag tänker på att det stod i domstolsprotokollet att han skulle ha gett upp ett fruktansvärt skrik det sista. Jag har aldrig hört skriket, men det vrålar i huvudet på mig. Ett skrik efter hjälp. Och jag finns inte där...

Mordet på Mikael Andersson

Den 17 maj 2008 var Mikael Andersson på en fest utanför Axvall.

En jämngammal före detta kamrat till honom misshandlade Mikael med ett järnrör och dränkte honom sedan i en trädgårdsdamm.

Flera andra personer hjälpte till med att dölja spåren efter mordet och påföljande dag dumpades kroppen i en gödselbrunn vid en bondgård utanför Skara.

Först en vecka senare hittade polisen Mikaels kvarlevor.

Gärningsmannen dömdes till sju års fängelse, men är i dag fri och lever i mellansverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.