Åklagare Sabina Halvarsson och Sofia Karlsson utanför rättssalen Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Åklagare Sabina Halvarsson och Sofia Karlsson utanför rättssalen Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg

Vill se fängelse för Skövdebon som sålt droger till ungdomar

Åklagaren: Det handlar om organiserad verksamhet som pågått dagligen under lång tid
2:01 min

Åklagaren yrkar på ett år och nio månaders fängelse för Skövdebon som misstänks ha sålt droger till ungdomar. Idag avslutades rättegången som är en del i den riktade satsning som polisen gjorde mot narkotika i höstas. 

Åklagaren menar att Skövdebon livnärt sig på drogförsäljning bland annat för att finansiera sitt eget missbruk.

"Att all blandning av narkotika som han har hemma hos sig skulle vara för eget bruk menar vi är helt osannolikt. Även om det varit frågan om små mängder vid varje överlåtelsetillfälle så har det i ändå varit frågan om i vart fall 59 tillfällen och de har skett i vinstsyfte och som ett led i en organiserad verksamhet som har pågått i stort sett dagligen under en ganska lång tid."

Det sade åklagare Sabina Halvarsson vid sitt slutanförande idag. Att Skövdebon dessutom sålt till flera ungdomar under 18 år är en försvårande omständighet som gör att narkotikabrotten inte ska ses som ringa. Därför yrkade åklagarsidan på fängelse i ett år och nio månader.

Mannens advokat, Peter Falck, sade i sin slutplädering att hans klient fortfarande nekar till att ha sålt droger. Skulle ändå tingsrätten anse att han gjort det så ska varje brottstillfälle bedömas var för sig och därmed handlar det om ringa brott, och att han istället bör dömas till skyddstillsyn.
– Ja, jag tycker det är tufft yrkande från åklagarens sida, säger Peter Falck.

Han anser inte att åklagaren lyckats bevisa att försäljningen skett i så stor omfattning.
– Inte fullt ut nej.

Samtidigt är det ju flera ungdomar som hörts i rättssalen som faktiskt säger att de köpt narkotika av din klient?
Det är ju besvärande för honom, men då ska man veta att det här är personer som man kallar som medtilltalade och en och annan av dessa kan ju ha ett eget intresse att skylla på någon annan, vad vet jag, säger advokaten.

Åklagaren Sabina Halvarsson tror snarare att skövdebon sålt betydligt mer droger än de kunnat bevisa, och att skövdebon själv är en del i en större drogkedja.
– Ja, vi tror att verksamheten varit större än vi kunnat bevisa idag.

Kan det bli tal om fortsatta utredningar som har koppling till det här fallet?
– Det är svårt att säga och det är saker som jag inte direkt kan kommentera här och nu, säger åklagare Sabina Halvarsson.

Tingsrätten beslutade att mannen ska bli kvar i häktet eftersom det finns risk för fortsatt brottslighet. Dom meddelas om en vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".