Åsa Augustsson mjölkbonde från Istrum.
Åsa Augustsson mjölkbonde från Istrum.

Svenska mjölkbönder hoppas på "räddningspaket"

"Har knappt hämtat sig från förra krisen"
1:12 min

Rysslands handelsblockad har slagit hårt mot de svenska mjölkbönderna.  Mjölkbonden Åsa Augustsson från Istrum vet att flera av hennes kollegor har det svårt:

– Det behövs ett krispaket, säger hon.

Rysslands handelsblockad mot EU är ett svar på sanktionerna som drabbat Ryssland på grund av konflikten i Ukraina. Svenska mjölkbönder tillhör de som då hamnar i skottlinjen rent ekonomiskt, och idag hålls nu ett slags krismöte med både politiker och branschföreträdare på plats i riksdagen.

LRF vill ha lättnader i den svenska djurskyddslagen, men också en sänkning av skatter och andra avgifter till en nivå som gör att Sverige kan konkurrera på lika villkor. Om inget händer tror Åsa Augustsson att utförsbacken blir ännu brantare:

– Det behövs en rad olika åtgärder, annars finns inga bönder kvar, säger hon.

Här är en lista på åtgärder som LRF vill se genomförd:

•Högre stöduppköpspriser.

•Att tillåta villkorad läkemedelsanvändning.

•Tillträde till nya exportmarknader.

•Prioritera delutbetalning av djurstöd.

•Förenkla reglerna.

Skatten på diesel och en eventuell skatt på handelsgödsel är andra viktiga frågor som LRF vill ta upp.

Bland partierna framgår att Kristdemokraterna KD vill dra igång en "kriskommission" för mjölknäringen. Socialdemokratiske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht svarar svävande i Ekot på frågan om det kan bli fråga om ekonomiskt stöd för bönderna. Sverigedemokraternas Anders Forsberg skriver att SD bland annat vill sänka dieselskatten för att närma sig en EU-nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".