Labrador. Foto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio
Labradoren må vara Sveriges populäraste hundras, men i Skaraborg väljer de blivande hundägarna hellre en annan ras. Foto: Eleonor Svensson / Sveriges Radio.

Labradoren mest populär - men inte i Skaraborg

Labradoren är alltjämt svenskens förstaval när man skaffar hund. Men statistiken för 2014 visar att skaraborgarna gick mot strömmen och hellre valde en jycke av annan ras.

En snabbkoll som P4 Skaraborg har gjort visar att i tolv av Skaraborgs 15 kommuner var schäfern den populäraste hundrasen 2014. 

I Mariestad och Skövde valde flest golden retriever medan rottweilern tog förstaplatsen i Essunga. 

Rankningen baseras på nyregistreringar i Svenska kennelklubbens register, som från och med årsskiftet samarbetar med Jordbruksverket för att underlätta för hundägarna. 

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 791 000 hundar och 590 000 ägare.

– I vårt register kan vi se att hundnamnet Molly behåller sin plats i toppen på namnlistan, men ett namn som kommit starkt under det senast året är Ester. Andra namn som ökat i popularitet under 2014 är Enzo och Kira, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".