Carina Pettersson på Handelsanställdas Förbund.
Carina Pettersson på Handelsanställdas Förbund.

Butiksrånen minskar trots allt - kontantflödet viktig orsak

"Vi är jättetacksamma när kunder handlar med kort"
1:22 min

På bara några dagar har två väpnade rånförsök inträffat i Skaraborg. Carina Pettersson är ledamot i fackförbundet Handels distriktsstyrelse och arbetar själv i en butik i Skövde.

– Ju fler som handlar med kort, desto säkrare för oss i handeln, menar hon.

Två väpnade rånförsök i Skaraborg på bara några dagar är uppseendeväckande men sett till statistik från Svensk Handel så har butiksrånen minskat i flera år - ända sedan 2009.

Tittar man på detaljer i statistiken framgår att livsmedelsbutiker är de som oftast drabbas av butiksrån. Bensinstationer och apotek blev mer rånutsatta första halvåret 2014 jämfört med året innan.

Men totalt sett är alltså trenden tydlig. Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Han tror att minskningen av kontantflödet har spelat stor roll.

– Då blir det lättare att hålla en begränsad växelkassa. Om busarna lär sig att det är småsummor i kassan, då är det inte värt att hålla på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".