Birgitta och Bo Stenemar om kortbedrägerierna.
Birgitta och Bo Stenemar upptäckte plötsligt att deras kontokort var länsat Foto: Linda van Lith/Sveriges Radio

De föll offer för kortbedragaren i Mariestad

"Jag skulle vilja gå in där och säga, du har bedragit mig"
1:40 min

Birgitta och Bo Stenemar i Sjötorp skulle använda sitt bankkort vid ett besök i Stockholm men då upptäckte de att det var tömt på 30 000 kronor. Vid polisanmälan förstod de att kortet skimmats i en butik i Mariestad.

– Vi kunde inte använda vårt kort när vi skulle fylla på vårt SL-kort i Stockholm. Vi trodde först det var fel på affärens utrustning, säger Bo Stenemar.

 Väl hemma i Mariestad tog de kontakt med sin lokala bank och då stod det klart att det tömts på 30 000 kronor. Pengarna hade förts över till ett spelföretag i Gibraltar.
-- Det var först när vi kontaktade vår bank i Mariestad som vi förstod att vi blivit bedragna, säger Birgitta Stenemar.

Birgitta säger att hon alltid är försiktig när hon använder sitt bankkort och kunde inte förstå hur de kunde drabbas. Men när de kontaktade polisen i Mariestad fick de reda på att de inte var ensamma. Ett femtontal andra personer hade råkat ut för samma sak och det fanns en gemensam nämnare:
– Vi har handlat i en viss affär, säger Birgitta Stenemar.

Senaste gången Bo besökte butiken var för att handla färgpatroner till en skrivare. Han betalade med kort och troligen har personen i kassan tittat på baksidan av kortet och memorerat den tresiffriga koden. De förklarar hur de misstänker att bedragaren agerat.
– Kortnumret får de ju alltid när man betalar med kort. Men de får ju inte de tre siffrorna, förklarar Birgitta.
– Då har han memorerat de siffrorna, det kan ha gått till så men vi vet ju inte säkert, fyller Bo i.

Hur känns det att ni kan ha blivit lurade av en lokal butik?

– Jag tycker jag alltid blivit vänligt bemött där, men när det pekar mot att de lurat mig så känner man ilska. Jag skulle vilja gå in där och säga att du har bedragit mig! säger Birgitta med eftertryck.

Händelsen utspelade sig i höstas men först nu i veckan slog polisen till och åklagare anhöll den misstänkte mannen som är i 20-års åldern. Vid husrannsakan i butiken och på andra platser hittades misstänkt stöldgods samt varor som ska ha betalats från konton som lurats av kunderna.  Mannen släpptes på fri fot under fredagen men är fortfarande misstänkt för bedrägeri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".