Khomotso, Clowner utan gränser
1 av 4
Khomotso berättar att hon aldrig sett en clown tidigare, men verkligen tyckte om föreställningen. Foto: Maja Falkeborn Willner / Sveriges Radio
Clowner utan gränser
2 av 4
Foto: Maja Falkeborn Willner / Sveriges Radio
Clowner utan gränser
3 av 4
Foto: Maja Falkeborn Willner / Sveriges Radio
Clowner utan gränser
4 av 4
Foto: Maja Falkeborn Willner / Sveriges Radio

Välkomna till Sverige - här får ni ett skratt!

"Det här var en dröm"
5:02 min

Clowner utan gränser, organisationen som vanligtvis uppträder i krigsområden, besökte i helgen flyktingbarnen i Älgarås och Moholm. Med sig hade dem ett 40 minuter långt skratt. 

Clownerna Lasso, Lill-Berit, Tutsi, och Frank dansar in på scenen, och det tar verkligen bara sekunder innan den tysta förväntansfulla stämningen byts mot ett jubel. 

- Jag har aldrig sett Clowner förut, bara på TV, så jag tyckte verkligen om det, säger Khomotso. 

Föreställningen börjar med att Clownen Lasso har lite problem med sin stol. Den biter honom i rumpan, och hissar ner honom till golvet varje gång han sätter sig på den. Det är en språk- och kulturlös humor i föreställningen som funkar på alla.

- Det här har varit en dröm som jag har haft i många och och i dag hände det, säger Hagar Schön som är frivillig på Röda Korsets mötesplats i Älgarås. I två år har hon drömt om att få Clowner utan gränser hit. 

- Barnen har haft det jätteroligt idag. I Publiken har det varit Älgarås asylsökande barn men vi har också bjudit in skolorna här, berättar Hagar. 

 Clowner utan gränser är en biståndsorganisation som vanligtvis  jobbar i krigsområden, flyktingläger eller på barnhem runt om i världen. Dom skickar artister till ställen där ett skratt kan vara livsviktigt. Med Projektet "Välkommen till Sverige" vill organisationen nu också välkomna de barn som tagit sig hit och kommer nu att göra ett antal uppträdanden i olika kommuner. Och Älgarås och Moholm var alltså först ut.

Camilla Persson som är skådespelare och en Clownerna säger att det bästa med det här är mötet med barnen och att se vad skratt faktiskt kan göra för någon i en svår situation. 

- Några kollegor berättade, efter att dem varit i Jordanien, att personalen där hade sagt att barnen tidigare lekte krig. men efter deras besök så började dem att leka clowner istället. Mer än så kan man inte önska, säger Camilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".