Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Ministern säger nej till akuthjälp för mjölkbönder

Mjölkbönderna i Baltikum och Finland får EU-pengar för att överleva den pågående krisen. Något sådant stöd kommer svenska mjölkbönder aldrig att kunna få.

Det säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

– Den frågan kommer aldrig bli aktuell. Vi har för liten import till Ryssland jämfört med t ex Finland, menar Sven-Erik Bucht.

Svenska mjölkbönder har krävt ett slags räddningspaket för att överleva den pågående krisen inom näringen, en kris som utlösts av att Ryssland stoppat import av mjölk från EU. Det har betytt fallande priser och överskott bland annat i Sverige.

Finland och Baltikum har tidigare exporterat en stor andel till Ryssland och har fått stöd från EU. Sverige har inte ansökt om hjälp och kommer inte heller att göra det, eftersom den svenska exporten är för liten för att komma ifråga för bidrag.

Sven-Erik Bucht anser att mjölkböndernas kris är en prioriterad fråga men utesluter alla former av statligt stöd eftersom det är olagligt. Han menar att det är bankerna som kan göra skillnad och som i praktiken kan ge drabbade bönder den hjälp de behöver:

– De bönder som ligger illa till är de som investerat mycket de senaste åren och som därför har en hög belåning. Därför finns bankerna med i en grupp av intressen jag vill sammankalla för att se vad vi kan göra, menar han.

Sven-Erik Bucht är i Skövde under måndagen för att på kvällen delta i en debatt om lantbruk och landsbygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".