Per Beckström, polis Skövde
Per Beckström, ordningspolis i Skövde. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg
BROTTSSTYCKEN

Polisen arbetar hårt för att få bukt med dopningen på gymmen

Per Beckström om dopning: Svårt med statistik, men det är ganska vanligt
16 min

Det är inte enbart på idrottsarenorna jakten på dopning pågår. Polisen driver en kampanj för att komma tillrätta med de otillåtna preparaten på gymmen också.

Per Beckström är ordningspolis i Skövde. Han berättar att användandet av dopningsmedel är vanligare än vad man kan tro och att det kan finnas på i princip vilket gym som helst.

- Det är svårt med statistikuppgifter, men det är ganska vanligt. Man kan beställa i princip allt på nätet, säger han.

Polisen driver tillsammans med kommuner, gym och folkhälsoenheten kampanjen dopningsfritt Skaraborg som handlar om att få bort de anabola steroiderna från gymmen.

- Det började i Falköping men har spridit sig och nu är 50-talet gym från alla kommuner med i kampanjen, säger Per Beckström.

Gymmen skriver avtal med sina medlemmar om att de kan bli testade, och den som då vägrar testas blir avstängd i två år. 

- Det finns ett antal avstängda personer i Skaraborg, så det fungerar. Men det kan fungera bättre med högre aktivitet, fortsätter Per Beckström.

I Brottsstycken behandlades också brott mot äldre personer. Under veckoslutet som gått har polisen fått in tre anmälningar om brott där äldre blivit bestulna i sina hem.

- Det började i fredags i Skara och fortsatte med två fall i Lidköping under lördagen, berättar Daniel Lundgren.

Tillvägagångssättet har varit ungefär detsamma vid alla tre tillfällen. Rånoffret har först blivit uppringt och intalat att det vunnit pengar och att det ska komma någon hem för att hjälpa till med det praktiska arbetet. Kort därefter har det ringt på dörren, men istället för hjälp har de äldre blivit bestulna.

- Vi uppmanar människor att vara försiktiga med vilka man släpper in, säger Daniel Lundgren som också berättade att man gärna tar emot tips på tipstelefonen 114 14.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".