Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen
Mannen tog sig in i bostaden genom att skjuta hål i entrédörren och låsa upp. Foto: Polisen

Fem och ett halvt års fängelse efter skottdramat i Kvänum

Den man som sköt sin kärleksrival med hagelbössa i sängkammaren dömdes i dag av tingsrätten. Själva skottet rubriceras som synnerligen grov misshandel - inte mordförsök som åklagaren ville.

Det var en tidig söndagmorgon i november förra året som sinnet rann över på Kvänumsbon. Efter en fest med jaktlaget hade hans sambo valt att följa med en granne hem för att sova där istället. Utrustad med en hagelbössa och så kallade slug-kulor begav han sig hem till sin granne, tillika barndomsvän.

– Jag hade urkrafter. Det känns som jag flög fram när jag tog mig dit, berättade han under rättegången.

Han sköt först ett hål i entrédörren så att han kunde låsa upp innan han rusade upp och sparkade in dörren till sängkammaren där hans granne och sambo låg i sängen. Grannen rusade upp och i nästa sekvens avlossades vapnet som träffade kärleksrivalen i ljumsken.

Därefter höll han mannen och kvinnan som gisslan under cirka en timmes tid innan han lämnade huset och greps av polis. Den skjutne överlevde skottet, men får fortfarande viss vård för skottskadan.

Skytten var åtalad för mordförsök, men Skaraborgs tingsrätt ser inte att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att han verkligen ville döda sin barndomsvän och fäller honom istället för synnerligen grov misshandel, grovt hemfridsbrott och grovt olaga hot.

Straffet blir fem och ett halvt års fängelse.

"Efter att skottet avlossats har han haft alla möjligheter att använda vapnet mot NN om han velat döda denne", skriver tingsrätten i sin dom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".