Skidspår
Foto: Junge Heiko/TT

Snö i natt räddar Stråkenloppet

"Får vi snö gör vi tummen upp!"
3:29 min

Skidloppet Stråkenloppet i Mullsjö på söndag 25 januari hotas av snöbrist. Nu väntar arrangören på mer snö från ovan. Beslut om loppet kommer att köras fattas i morgon onsdag. 

Stråkenloppet är ett av de största seedningsloppen i Sverige. För många skidåkare är loppet viktigt eftersom placeringen i Stråkenloppet avgör deras startplats i Vasaloppet i mars.

Lars Grehn från arrangörsklubben MSOK berättar att man frångår ordinarie sträckning på Ryfors ägor och i stället kör loppet på konstsnöspåret inne i Mullsjö på drygt två kilometer med en tilläggssträcka på ytterligare tre kilometer på elljusspåret, som har en bra grund men som just nu skulle behöva lite extra natursnö.

– Får vi snö så som SMHI och yr.no lovat så gör vi tummen upp i morgon kväll. Då måste vi fatta beslutet. Vi har åkare som reser hit från utlandet och de måste få veta.

Så nu återstår bara att vänta och se hur vädret blir. Vad som dock är helt säkert är att Barnens Stråkenlopp kommer att genomföras, precis som planerat, på söndag.

Även Billingens Långlopp i Skövde är seedningsgrundande för Vasaloppet. Den tävlingen är planerad att genomföras 31 januari, men är också i farozonen.

Förhoppningen är att köra tävlingen som ett varvlopp på konstsnöspåret på Billingen, men den mängd konstsnö som finns i dag räcker inte till. På söndag räknar arrangören med att ge besked om Billingens Långlopp kan köras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".