Fick fastighet av exfru - nu måste han betala 50 000

En kvinna i Kvänum fick sju månader på sig att åtgärda ett undermåligt avlopp i sin fastighet. Istället för att betala gav hon bort fastigheten till sin exmake, en dag innan slutdatum, som nu får betala vite.

På senare tid har kommunerna i Skaraborg dragit åt tumskruvarna mot fastighetsägare med gamla avloppssystem som inte uppfyller miljökraven. I det här aktuella fallet i Kvänum fick den kvinnliga fastighetsägaren ett föreläggande i januari 2013 som gick ut på att hon hade sju månader på sig att förse sina två trekammarbrunnar med ordentlig rening.

En dag innan tidsfristen gick ut gav hon bort fastigheten till sin exmake.

På så vis köptes tid och kommunen fick börja om processen. Istället var det nu exmaken som fick ett föreläggande med en frist till den sista maj 2014 att ta tag i problemet. Men än har ingenting hänt och frågan är om det inte hade varit billigast att åtgärda brunnarna direkt.

I dag dömdes mannen i Mark- och miljödomstolen att betala 50 000 kronor i vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".