Björn Brandt och Jonas Modin
Björn Brandt och Jonas Modin är två av de föräldrar som vänder sig mot politikernas beslut att placera barn från Billingesluttningen i Skövde på Rydskolan. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Föräldrar i Skövde upprörda över beslut att flytta skolelever

Föräldrar: När tryggheten är som viktigast kan kommunen flytta på barnen
10 min

Skolturerna i Skövde fortsätter. En grupp föräldrar från områden på bergskanten organiserar sig för ett uppror mot planerna att deras sjuåringar ska börja skolan ute i Södra Ryd trots att det finns skolor i närområdet.

För något år sedan flyttades alla högstadieelever från Rydskolan till Helenaskolan i centrala Skövde. Nu har politiker bestämt flytta mindre elever i motsatt riktning. Om Käpplundaskolan och Billingskolan inte kan ta emot alla elever som ska börja i höst, och mycket pekar på att det blir så, kommer de hänvisas till Rydskolan.

Det har fått en grupp föräldrar att reagera.

– Det jag reagerar främst emot är otryggheten för både oss föräldrar och för barnen. De går i förskola och bygger upp kompisrelationer och får bästisar, och när de väl ska börja skolan och tryggheten är som viktigast då kan det bli så att de hamnar på olika skolor. Jag tycker att det är fel att dela upp barn från samma område på olika skolor, säger Jonas Modin.

Han är en av de som engagerat sig i Facebook-gruppen föräldrar i Ulveket/Ekängen/Hasselbacken. En annan är Björn Brandt. Han har skrivit ett brev till skolnämndens ansvariga och väntar fortfarande på svar därifrån.

– Vi har någonstans ett moment 22 i det här. Ingen vill tala om detta innan föräldrarna tagit beslut om skolval, och sedan trycker politikerna på knappen och genomför. Och däremellan är frågan när vi som allmänhet kan agera mot våra demokratiskt valda politiker, säger han.

Paula Bäckman (C) är ordförande i skolnämnden. Hon har förståelse för oron bland föräldrarna, men säger att man inte kommer ändra på beslutet.

- I upptagningsområdet runt Käpplundaskolan finns det fler 6-åringar än vad Käpplunda har möjlighet ta emot. Då tittat vi var någon annanstans i närheten det finns plats, och det är i Rydskolan, säger Paula Bäckman.

Senast den 13 februari ska föräldrar genomföra skolvalet för de barn som ska börja i första klass till hösten.

– Jag har full respekt för den oro som finns, men vi får avvakta och se hur det här skolvalet blir, säger Paula Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".